Prostreno.cz

Bršlice kozí noha pozvedne unavené libido

Plevel i léčivá rostlina, která kazí vzhled mnoha zahrad? To je bršlice neboli kozí noha, která kvete ještě do konce září. Proč a kdy vám doslova přihraje milostnou touhu a posílí libido?

Ptáte se, proč kde se vzal název „kozí noha“? Aegopodium je odvozeno z řeckého aigos – koza – noha. Listy totiž skutečně připomínají svým tvarem otisk kozího kopýtka. V tradiční čínské medicíně se jedná o bylinku, která se nazývá nadpřirozená.

Pomáhá zlepšovat sexuální zdraví, aspoň podle některých studií na zvířatech. Bylo totiž prokázáno, že kozí noha pozitivně ovlivňuje produkci hormonů a libido. A prý to celé vzniklo tak, že si zemědělci všimli zvláštního jevu. Kozy a ovce, které tuto bylinu pojídaly, se staly více vzrušenými. To dalo vědě téma k zamyšlení. A výsledky?

V zahradě vadí, ale co v domácí lékárně?

Bršlice pomáhá zvyšovat produkci testosteronu a hladinu estrogenu, zejména u žen po menopauze. Dále zlepšuje krevní oběh, normalizuje hladiny kortizolu a preventivě působí proti ztrátě kostní hmoty. Tento plevel taky léčí různé problémy, jako je onemocnění ledvin – a to po staletí.

Podle článku publikovaného v odborném časopise Akupunktura bršlice dokonce podporuje hormonální rovnováhu a pomáhá při potírání různých účinků stárnut (včetně oxidačního stresu). Tak se vydejte na okraj lesa, ke křovinám nebo do zahrad. Budou se vás týkat tyto výhody.

Přírodní afrodiziakum

Bršlice může přispět k normalizaci hladin kortizolu a ke snížení některých negativních účinků stresu na tělo, které zahrnují snížení pohlavní frekvence, duševní únavu a různé problémy s hormonální rovnováhou nebo sexuální výkonností. Tím, že pomáhá normalizovat hladiny testosteronu a estrogenu, může být užitečná pro boj s příznaky jako nízká energie, nedobrovolná ejakulace a suchá vagina.

Pomoc při léčbě erektilních dysfunkcí

Bršlice pomáhá zvýšit oběh v krevních cévách spojujících penis, což pomáhá udržet erekci. Zároveň zvyšuje hladinu testosteronu

Může pomoci vyvážit hormony během nebo po menopauze

Kozí noha díky svým „pikantním, sladkým a teplým“ vlastnostem je užitečná pro lidi, kteří se cítí být unavení, nebo těm, kdo procházejí hormonálními změnami, jako je menopauza. Bršlice totiž obsahuje prenylflavonoidy působící jako fytoestrogeny.

Zvyšuje sílu svalů

Výzkum publikovaný v časopise Magazín sexuální medicíny uvádí, že kozí noha může mít neurotrofní účinky. Neurotrofiny jsou typy proteinů, které pomáhají při vývoji, růstu a funkci neuronů. Užíváte-li ji, zlepšujete sílu a vytrvalost svalů.

Ovlivňuje zdraví kostí

Výzkum provedený na oddělení chemie a biotechnologie na univerzitě v Tokiu nalezl důkaz, že tento nadpřirozený plevel pozitivně působí na obnovu hustoty kostí. Ještě pořád pochybujete o účincích kozí nohy?

V závislosti na pohlaví a velikosti těla je v současné době doporučená dávka následující: 180–900 miligramů denně u většiny žen po menopauze nebo u osob s malou tělesnou hmotností. A kolem 900–1,500 miligramů denně pro většinu dospělých mužů. 

V některých studiích vykazovaly nižší dávky (v rozmezí od 60 do 100 miligramů denně) mírné přínosy. Proto pokud si nejste jisti dávkováním, zvažte možnost konzultace s odborníkem na bylinky nebo praktickým lékařem.

Zdroj: www.eatthis.com, www.howtoliveherbs.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat