Prostreno.cz

Pravidelné čistění uší vám může ublížit

Uši většina lidí pravidelně čistí vatovými tyčinkami. A to není tak docela bezpečné. Vlastně existuje poměrně velké riziko, že svůj sluch poškodíte. Jak byste se tedy o jeden ze svých pěti základních smyslů měli starat?

„Ušní bubeník a malé kosti středního ucha mohou být snadno poškozeny a mohou dokonce vyžadovat operaci vedoucí k fixaci,“ vysvětluje pro odborný magazín Health MUDr. Boris Černobilský, asistent klinického profesora otolaryngologie na Icahn School of Medicine v Mount Sinai v New Yorku.

„V nejhorším může poškození kostí způsobit únik tekutiny z vnitřního ucha,“ říká český odborník působící v zahraničí. A dodává, že to by mohlo mít za následek vážnou závrať a potenciálně i trvalou ztrátu sluchu.

Také kůže zvukovodu je velmi tenká a lehce zranitelná tím, co do uší vkládáte. „Pokud je poškozená, hrozí bolestivá infekce,“ ještě apeluje český lékař. Jak něčemu takovému předejít? Nedělejte tyhle časté chyby!

Pravidelně čistíte

Podle Borise Černobilského jsou uši samočisticí. Navíc když pohybujete čelistí a žvýkáte, zároveň tomuto procesu napomáháte. V podstatě ale platí, že ušní maz je přirozený, zabíjí určité druhy bakterií a zabraňuje růstu hub. Netřeba jej tedy přehnaně řešit.

Navíc místo zasouvání tyčinek, které jsou velmi nebezpečné, počkejte na to, až se maz sám uvolní a dostane se k vnějšímu uchu. Poté jej jemně odstraňte hadříkem. A pozor, na bavlněné tampony taky radši zapomeňte. Mohou totiž maz zatlačit hlouběji a kousky bavlny se dostanou až do zvukovodu.

Vkládáte špičaté objekty

„Když lidé cítí nepohodlí, použijí cokoli, jen aby si ulevili dlouhé prsty, šicí jehly, klíče a další a další věci,“ dál objasňuje výše zmíněný odborník. Přitom cokoli ostrého nebo nevhodně tvarovaného představuje riziko poškození vnitřního a vnějšího ucha.

Používáte kuželové svíčky

Ušní svíce? Nebrat! Zatímco někteří lidé se na účet svící chlubí velkými úspěchy, odborníci se těchto vymožeností hrozí. I doktor Černobilský je nepovažuje za bezpečné. V podstatě se v jejich souvislosti setkal s perforací ucha a spáleninami lidských vlasů.

Proplachujete stříkačkou

„Tato metoda je obecně bezpečná, nicméně hodně záleží na postupu. Uši zároveň musí být správně vysušené,“ ještě apeluje český lékař s tím, že stručně řečeno, vaše uši nejsou místem, které by sneslo vlastní zavlažovací systém. Jenže jak tedy bezpečně odstranit nevzhledný maz?

Kromě výše uvedeného postupu doktor Černobilský navrhuje obrátit se na svého primárního ošetřovatele nebo otolaryngologa, a to každých několik měsíců. Mezi návštěvami lékaře můžete vyzkoušet kapky nebo olejovitý roztok, který uvolňuje maz a pomáhá mu klouzat k vnějšímu uchu. A další trik?

Nakloňte hlavu na stranu a nakapejte do ucha trochu minerálního oleje. Pak položte hlavu na polštář pokrytý ručníkem a vyčkejte několik minut. Maz by měl vyklouznout.

Zdroj: www.healthline.com, www.mayoclinic.org





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat