Rozpraskané rty můžete zhoršit balzámem i olizováním

Léto se s námi nenávratně rozloučilo a je tu období chladnějšího počasí. A to je pořádný šok nejen pro nás, ale i pro naši pokožku a rty. Také vždycky na podzim trpíte bolestivě rozpraskanými a nepříliš vzhledně se olupujícími rty?

Ačkoli za rozpraskané rty může z větší části počasí, jež je vysušuje, často situaci ještě sami zhoršujeme. Jak? Kromě nedodržování pitného režimu (ano, i když není venku 30 stupňů, platí ony dva litry denně jako minimum) rtům nesvědčí ani následující „praktiky“.

Nevhodný balzám na rty

Většina z nás má vždy po ruce balzám na rty, který by měl rozpraskaným rtům předcházet a v případě potřeby je co nejrychleji „zahojit“ a vyhladit. Jenže co když to nepomáhá? Chyba může být ve složení balzámu. Obecně platí, že čím víc chemie balzám obsahuje, tím větší může představovat zátěž pro jemnou pokožku vašich rtů. Pamatujte, že čím přírodnější balzám je, tím bude také šetrnější.

Příliš mnoho balzámu

A balzám na rty ještě jednou. Máte pocit, že silná vrstva lépe chrání rty? Omyl. Pokud balzám nanášíte velmi často a ve štědřejším množství, než je nutné, může se stát, že vaše rty ztratí svou přirozenou schopnost regenerace a hydratace. Čímž se dostanete do začarovaného kruhu neustálého vysušování a mazání rtů.

Zbytečná exfoliace

Pravidelný a velmi jemný peeling může zaručit krásné a zdravé rty. Jenže i tady platí, že nic se nesmí přehánět. Až příliš častý nebo hrubý peeling bude mít za následek jediné – podrážděné a poškozené rty, které se budou snáze vysušovat a praskat. Úplně stačí, pokud jim peeling dopřejete jednou týdně. A používejte přípravek určený speciálně na rty!

Topení naplno

Už se nemůžete dočkat, až začne topná sezóna a váš byt přestane připomínat tundru? Jenže vaše rty se nejspíš tak úplně netěší. Suchý a horký vzduch z radiátorů a spol. jim totiž neprospívá a silně je vysušuje. Mimochodem, když už jsme zmínili horko – nesvědčí jim ani setkávání s horkými nápoji…

Nenechavý jazyk

Když se nám rty zdají suché, instinktivně si je olízneme. To přece musí pomoci, nebo ne? Bohužel… Olizování nejen přispívá k vysoušení rtů, ale pokud to s ním opravdu přeháníme, můžeme narušit rty i mechanicky, oslabit jejich svrchní vrstvu a tím celou situaci ještě zhoršit.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/chapped-lips, https://www.healthgrades.com/right-care/skin-hair-and-nails/cracked-lips







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat