Prostreno.cz

Potraviny plné probiotik. Nespoléhejte jen na jogurty

Probiotika jsou pro nás přátelské bakterie, které jsou důležité pro trávicí systém, zejména pro dobrou střevní mikroflóru. Pokud jsou hladiny těchto bakterií v rovnováze, nemusíme se trápit s nadýmáním, zácpou, a dokonce nám pomůžou i shodit pár kilo. Víte kde je najít?

Probiotika jsou zkrátka pro naše tělo nepostradatelná, dokonce studie z roku 2014 publikovaná v britském časopise Journal of Nutrition prokázala, že probiotika vám mohou pomoci zhubnout. Některé výzkumy poukazují i na zlepšení pocitu úzkosti a stresu. Pokud vás to zaujalo a chcete se zaměřit na pravidelný přísun probiotik, nemusíte se spoléhat jen na jogurty, máte mnohem více možností.

Vděčný jogurt

Jogurty s živými a aktivními kulturami jsou jednou z nejlepších probiotických potravin. Pomáhají trávení a podporují zdravé prostředí mikroorganismů v zažívacím traktu. Navíc ve studii z roku 2013 výzkumníci University of California zjistili, že konzumace probiotického jogurtu ovlivňuje fungování mozku u žen, zejména část, která řídí centrální zpracování emocí a pocitů. Nejlepší volbou je samozřejmě bílý jogurt, který neobsahuje sladidla (ani ta umělá) a další zbytečná aditiva.

Nedoceněný kefír

Kefír je dalším mléčným produktem obsahujícím celou řadu probiotických bakterií, zejména laktobacilů. Také je bohatý na živiny a antioxidanty. Ve skutečnosti má více vitaminu B, vápníku, bílkovin a probiotik než jogurt. Navíc obsahuje prospěšné kvasinky, které bojují proti kandidovým infekcím.

Oblíbené kysané zelí

Kysané zelí obsahuje různé kmeny probiotik, které zlepšují střevní flóru. Navíc je dobrým zdrojem vitaminu, C, K a vitaminů skupiny B, dále v něm najdete vápník, hořčík, železo, foláty a antioxidanty.

Léty prověřená kombucha

Pití kombuchy je dalším efektivním způsobem, jak obnovit střevní mikroflóru. Tento probiotický nápoj je konzumován již po tisíce let. Je bohatý na vitaminy, enzymy, antioxidanty, organické kyseliny a řadu chemických sloučenin, a proto nabízí hned několik zdravotních přínosů včetně podpory trávení, posílení imunitního systému a podpory detoxikace.

Kouzlo kvašené zeleniny

Přirozeně fermentovaná zelenina je nejen dobrý způsob, jak uchovat zásoby na zimu, ale je také skvělým zdrojem probiotik. Díky mléčnému kvašení se nejen uchovají cenné vitaminy, ale dokonce u některých druhů zeleniny se obsah vitaminů zvýší. Pravidelná konzumace kvašené zeleniny (neboli pickles) podpoří trávení a posílí imunitu.

Opomíjené podmáslí

Podmáslí je druhotný produkt při výrobě másla a rozhodně si zaslouží pozornost. Na rozdíl od másla obsahuje okolo 0,5 % tuku. Tradičně vyrobené podmáslí je bohaté na mnoho prospěšných střevních bakterií, které podporují trávení. Navíc obsahuje vitamin A a vitaminy skupiny B, vápník, selen a dobrý podíl bílkovin.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat