Prostreno.cz

Babské rady na bolavé zuby. Tyhle fungují i dnes

Česnek, cibule, máta, heřmánek i sůl. Ano, tyto kuchyňské zásoby vám mohou pomoci, když vás chytne zub! Vsadíte na ně, nebo budete dál spílat osudu a trpět, když vlastně nemusíte? Rozhodnutí je na vás…

Znáte to, najednou se ozve bolavý zub, jenže vám se absolutně nehodí utíkat k zubaři a jako neobjednaný pacient vyčkávat celé hodiny, dokud nepřijdete konečně na řadu. Než tedy zvednete telefon a domluvíte si se stomatologem příslušný termín, vyzrajte na bolest pomocí babských rad, které vás ve štychu nenechají. Jaká řešení nepříjemného problému se přímo nabízejí?

Česnek, zachránce situace

Aromatickým ochucovadlem se léčí bolest zubů již věky věků. Česnek, jak známo, má díky obsažené látce alicin silné antibakteriální vlastnosti. Toto koření, které se jistě najde v každé domácnosti, působí jako mocné přírodní antibiotikum, což se vám teď náramně hodí. V krizi tedy zkuste použít jeden česnekový stroužek a důkladně ho rozžvýkejte. V případě potřeby opakujte vícekrát, dokud si tvrdohlavý zub nedá pokoj.

Máta peprná, pomocník v nesnázích

I oblíbená bylinka s „větrovým“ aroma může v případě bolestivých zubů přinést rychlou úlevu. A máte dokonce dvě možnosti, jak ji využít. Buď žvýkejte čerstvé listy, nebo si připravte mátový odvar a nechte ho vychladnout. Tekutinou si pak vyplachujte ústa, dokud se nebudete cítit lépe. Nutno dodat, že stejné účinky mají i jiní zástupci bylinkové říše, zejména pak heřmánek nebo řapík.

Cibule, dobro nejen na talíři

Možná vás nikdy nenapadlo žvýkat nekorunovanou královnu kuchyně místo žvýkačky, ovšem zoufalá situace si přece žádá zoufalé činy. Nebo snad ne? Cibule má výrazné antimikrobiální a antiseptické vlastnosti, které nejenže zatočí s bolestí, ale přidají ruku k dílu také při tlumení zánětů a různých infekcí. I na tuto provizorní alternativu můžete vsadit, než se na vás podívá lékař a odhalí příčinu vašich potíží.

Voda se solí, pohotová útěcha

Další domácí lék, který můžete směle vyzkoušet, je voda se solí. Dávkování? Bohatě stačí poloviční čajová lžička chloridu sodného a dvě deci horké vody. Jakmile ingredience promícháte, získáte účinné kloktadlo, které minimalizuje otoky dásní i bolestivá muka, jež vás rozhodně nešetří.

Kořen bertrámu i šťáva dobromysle

Nelíbí se vám ani jedno řešení? Nevadí, v babiččině receptáři naleznete i další možnosti. Ústní dutinu lze vyplachovat odvarem z kořene bertrámu nebo natě sporýše. Postižené místo následkem vypadlé plomby můžete ošetřit kouskem vaty namočeným ve šťávě z oregana. Proti viklavosti zubů pomáhá zase výplach z odvaru přesličky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat