Prostreno.cz

Bylinky uklidňující akutní bolest zad

Trápí vás akutní a chronické bolesti zad? Vyzkoušejte bylinky! Víte, které z nich vás zbaví nepříjemností?

Pokud vaše záda nejsou zrovna v kondici, věřte, že v tom nejste sami. Podle statistik jedna z pěti pracovních neschopenek připadá právě na bolavá záda, přičemž příčin bolesti je mnoho. Sedavý životní styl, špatné sezení, poranění, absence pohybu, stres, úraz. Ztuhlá a bolestivá páteř vytváří tlak na nervové kořeny, což není zrovna příjemné. Však ti, kdo se s podobnými problémy potýkají, mohou vyprávět…

Bolest zad může být rozdělena do dvou základních kategorií: akutní bolest a chronická bolest. Akutní bolest se rychle „zapíná“, ale často také rychle končí – za všechny případy jmenujme těžké zátěže nebo pád ze žebříku. Chronická bolest se může rozvíjet náhle či pomalu, ale trvá déle - týdny a dokonce i měsíce.

Naštěstí, ať už se jedná o dlouhodobou chronickou bolest, náhlé zranění zad nebo bolestivé napětí, je zde pár bylin, které vám pomohou uvolnit a zmírnit tolik nepříjemné stavy.

Byliny pro akutní bolest

Pokud jde o akutní bolest, je lákavé sáhnout po zdánlivě bezpečných medikamentech (jako je ibuprofen nebo aspirin). I když obvykle pomohou od bolesti, časté dávky, a to dokonce i malé, mohou vést k závažným nežádoucím účinkům (krvácení ze žaludku nebo zvýšené riziko mrtvice). Vždyť to jde i jinak – přírodně.

Zázvor

V laboratorní studii provedené na univerzitě v Sydney výzkumníci zjistili, že zázvor je při bolesti zad stejně účinný jako aspirin. Pro dosažení nejlepších výsledků užívejte 2 000 až 4 000 mg zázvoru denně, nebo pijte tři až čtyři šálky zázvorového čaje.

Arnika

Arnika obsahuje protizánětlivé sloučeniny, které mohou léčit bolest svalů a další potíže související s bolestmi zad. Dodává se v mnoha formách, a to včetně tinktur, krémů, mastí, gelů a olejů. Mějte na paměti, že arnika by nikdy neměla být aplikována na otevřenou ránu.

Heřmánek

Heřmánek může uklidnit napjaté svaly. Pijte jeden až tři šálky čaje denně, dokud bolest přetrvává. I esenciální olej z heřmánku se také často doporučuje pro úlevu od bolesti.

Vrbová kůra a eukalyptus

Pokud je akutní bolest v zádech spojena s poraněním (například po pádu, dopravní nehodě nebo úrazu do páteře), je důležité okamžitě navštívit lékaře. Co se týče chronických bolestí, je vhodná bílá vrbová kůra, ďábelský dráp (Harpagofyt ležatý) či například eukalyptus.

Ten pomáhá zmírnit bolesti a může být použit ke zmírnění ztuhlosti páteře. Patříte-li k těm, kdo chce vaše záda zkrotit, přidejte do ranní sprchy dvě kapky oleje z eukalyptu a nadýchejte se výparů. Dle terapeutů to pomáhá.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat