Prostreno.cz

Dýňová semínka dostanou vaše libido do kondice

Ta největší chyba, kterou mnozí dělají během zpracovávání dýně? Zbavují se semínek jako odpadu! Jeden z důvodů, proč už to nedělat, je spojen s ložnicí a milováním. Tipnete si?

Traduje se, že dýňová semínka byla nejprve využívána kmeny původních Američanů, kteří je používali jako osivo užitečné při odstraňování intestinálních parazitů a při léčbě problémů s ledvinami. O jejich léčebných účincích se tedy ví už dávno.

Pro jednoho odpad, pro druhého poklad

Výsledky studie uveřejněné v časopise v časopise Journal of the American College of Nutrition vypovídají, že 68 procent lidí trpí nedostatkem hořčíku. Pokud tento stav přetrvává, může to nakonec vést k vážným stavům, jako je srdeční onemocnění, hypertenze, cukrovka (2).

Jedním ze způsobů, jak se těmto potížím vyhnout, je začlenit dýňová semínka do své stravy. Již jedna čtvrtina šálku semen obsahuje přibližně 87 procent doporučené denní dávky hořčíku pro dospělé osoby. To je ta první dobrá zpráva (1).

Dýňová semena také patří mezi skvělý zdroj fosforu a manganu. Obsahují i bílkoviny, železo, vápník, zinek a řadu vitaminů, včetně B, K a A. Podle amerického časopisu Journal of Clinical Nutrition přítomné omega-3 mastné kyseliny zase vytvářejí přirozený protizánětlivý účinek. A i sexualita si přijde na své (1).

Nervy i libido v kondici

Takový dýňový olej pomáhá udržet hladinu testosteronu a snižuje výskyt rakoviny prostaty. Dýňová semena pomáhají ulehčit močení inhibicí enzymů spojených s rozšířením prostaty. Extrakt ze semen může pomoci těm, kteří mají problémy s inkontinencí. A to tak, že zvýší hladinu testosteronu a posílí pánevní svaly. (Zvýšená hladina testosteronu u žen i mužů vede k větší chuti na milování.) Je tedy nanejvýš jasné, že obyčejná semena z dýně pomáhají se sexuálním životem. Proto je jezte i vy, ideálně syrová, neboť tak si uchovávají nutriční prvky (1).

Způsoby využití

Lze je přidat do polévek nebo salátů, smíchat se zeleninou, spojit s olivovým či dýňovým olejem, nebo je opražit s mnoha kombinacemi koření. Těm, kdo rádi experimentují, se bude hodit tip na dýňové pesto.

Potřebujete 2 šálky dýňových semen, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, 1/4 lžičky jemné mořské soli, 1/4 šálku vody, 2 lžíce čerstvé citronové šťávy (podle chuti), 3 stroužky česneku, 1 hrnek nahrubo nasekaného koriandru (libovolné), sůl a pepř.

Vydlabaná semínka pečte v troubě, dokud se nenafouknou, a nechte je vychladnout. Následně vhoďte do mixéru, přidejte zbytek ingrediencí a mixováním vytvořte hrubší pastu. Tu ještě podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Použití? Na cokoli. Do těstovin, jako dip či doplněk k masu.

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5422695/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5637834/





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat