Prostreno.cz

Málo uklízíte a hodně ponocujete? Podle odborníků jste geniální

Slušně odmítáte všechny návštěvy, protože na mytí nádobí a luxování vás moc neužije? Chodíte do postele až k ránu, jelikož v noci se vám lépe přemýšlí? Gratulujeme, vaše IQ pravděpodobně patří k těm nejvyšším. Není tohle skvělá omluva i argument v jednom?

Člověk, který žije v nepořádku a chodí pozdě spát, bývá cílem kritiky, rodičů, partnera či spolubydlících. Zkrátka vždycky se najde někdo, komu to příliš nevoní a dává svůj nesouhlas patřičně najevo. Jenže opravdu je takové pranýřování oprávněné? Toť otázka. Ukázalo se totiž, že tyto „závady“ charakteru jsou známkou vysoké inteligence!

Proč vlastně chodíme spát se slepicemi?

Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud se vlastně impulz, který nám velí večer spát, vzal? Mají ho na svědomí naši předci, kteří nebyli v noci aktivní, neboť bez světla zkrátka nemohli nic dělat. Až vynález ohně a následných světelných zařízení vyvolal v životním stylu člověka naprostou revoluci a lidé začali pomalu měnit své tradiční spánkové vzorce i cirkadiánní rytmy. I tak ale v sobě máme stále hluboce zakořeněno, že je naprosto normální chodit brzy spát a kdo tak nečiní, vyčnívá z davu. No, je to svatá pravda, alespoň pokud jde o inteligenci.

Jsem moc bystrý, tak budu vzhůru

Vědci měli dlouho podezření, že velmi chytří lidé mají i své osobní zvyky, mezi něž patří také ponocování. Ovšem až nedávná americká studie, která si posvítila na spací návyky několika tisíc dětí, jejich domněnky skutečně potvrdila. Při analýze dat vyšlo najevo, že ratolesti s IQ kolem 90 chodívají do postele mnohem dříve než jejich kamarádi s IQ 120. Na základě toho si psychologové troufají tvrdit, že mimořádně inteligentní jedinci spí prostě méně. To ale není jediný hřích i prokletí géniů. S úklidem to také není žádná sláva!

Tajemství domácností, kde to vypadá jako po boji

Tvrzení, že nadměrná chytrost je úzce spjatá s nepořádkem, je možná trochu odvážné. Nicméně odborníci si za ním stojí a opírají se o desítky studií, které se podrobně zabývaly lidskou psychikou. Závěr je takový, že inteligenti se úklidu věnovat zkrátka nemohou, protože jejich mysl je doslova zatížena myšlenkami na důležitější věci. Navíc zaneřáděné prostředí údajně přispívá k tvořivosti a kreativitě moudrých lidí, takže by byli sami proti sobě, kdyby vzali do ruky vysavač! Až vás tedy zase někdo zkritizuje za neumyté nádobí a drobky na koberci, braňte se! Teď už víte, co říct na svoji obhajobu!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat