Prostreno.cz

Potraviny pro lepší paměť a rychlejší přemýšlení

Dnes vám to v práci vůbec nemyslí a jen stěží dokážete reagovat na tu haldu papírů a nevyřízených e-mailů? Netrapte se zbytečně a dopřejte svému mozku vzpruhu. Pomůže vám kakao, avokádo i špenát!

Zapomnětlivost, nesoustřednost, neschopnost jasného myšlení i špatná orientace v prostoru. Myslíte si, že tyto příznaky, jež se dají shrnout termínem mozková mlha, jsou typickou vizitkou stáří? Tak to se pletete. Náhlé výpadky paměti i poruchy koncentrace mohou postihnout každého a častou příčinou je nechvalně známý únavový syndrom. Jenže právě jemu momentální roční období pořádně nahrává! Jak tedy nakopnout mysl, když hlava stávkuje a odmítá spolupracovat? Možností je hned několik…

Kakao, co zahřeje nejen tělo

Mnoho lidí si dává šálek kávy, když cítí, že se potřebují nabudit. Nic proti černému zlatu, ovšem i jiné nápoje vám pomohou vytrhnout pomyslný trn z paty! Věřte, že obyčejné kakao je jedním z nich. Obsahuje spoustu antioxidantů, díky kterým zlepšuje soustředění, schopnost učení, a navíc posiluje paměť. Závěry jisté americké studie dokonce naznačují, že kombinace kakaa a pravidelného cvičení zvyšuje celkový výkon mozku. No vida, a pak že je jen pro děti!

Špenát, zelená pro bystrost

Mnohdy opomíjený špenát by rozhodně neměl chybět ve vašem jídelníčku, pokud chcete sršet kreativitou a pojistit si bystré přemýšlení až do požehnaného věku. Američtí neurologové jsou na základě vlastního výzkumu přesvědčení, že jeho konzumace přispívá k růstu mozkové tkáně a blahodárně působí i na kognitivní funkce. Jak je to možné? Za vším hledejte karotenoid zvaný lutein, kterým je špenát doslova napěchován.

Kurkuma, dar orientu

Existuje dobrý důvod, proč je kurkuma v lékařských kruzích tak vychvalovaná. Vždyť indický šafrán, jak se jinak nazývá, prospívá lidskému organismu od hlavy až k patě! Protizánětlivá složka kurkumin je podle odborníků slibným lékem na Alzheimerovu chorobu. To ale pořád není všechno, jelikož toto přírodní barvivo podporuje mozkovou činnost a poskytuje důležitou regeneraci po řádění škodlivých radikálů. Zkrátka a dobře, lepší doping jen tak nenajdete…

Avokádo, exotický pomocník

Sladký plod je bohatou zásobárnou vitaminu E, čímž zpomaluje stárnutí. Pod jeho slupkou je však pozitiv daleko víc. Vyzdvihnout musíme i přítomnost mastné kyseliny olejové, jež chrání neurony v mozku a je klíčovou podmínkou pro řádné fungování centrální nervové soustavy, ta zajišťuje přenos informací a odpovídá za rychlé reakce. Co z toho plyne? Dejte si pár soust avokáda a nápady budete sypat z rukávu!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat