Prostreno.cz

Pravidla pro krásné a pevné nehty

Ani pravidelné chození na manikúru vám nezaručí, že vaše nehty a nehtová lůžka budou vždy perfektní. O nehty je třeba pečovat i během každodenních povinností, pravidelná hydratace a ochrana před vnějšími vlivy je základ. Zjistěte, co všechno můžete udělat pro své nehty.

Péče o nehty není žádná věda a nepotřebujete k tomu ani žádné drahé kosmetické přípravky ani pravidelné návštěvy manikúry. Vše, co potřebujete, máte doma, a pokud budete dodržovat těchto pár jednoduchých pravidel, tak vám odměnou budou krásné a pevné nehty.

Stop okusování a trhání kůžiček

Tenhle zlozvyk nepatří jen k mužské populaci, ale je i poměrně velký počet žen, které podlehnou tomuto nešvaru. Většinou pramení už z dětství a během dospělosti pod tlakem nervozity ze všedního dění se jen utužuje. Kromě toho, že si ničíte vaše nehty a způsobujete si záděrky jemné okolní kůžičky, uvědomte si, že za nehty se ukrývá různá špína a bakterie, se kterými denně přijdete do styku, a přesun do vašich úst může být přímo nebezpečný. Tenhle zlozvyk se co nejdříve odnaučte a mějte po ruce malé nůžtičky na zatržený nehet i kůžičku.

Dlouhé koupání nehtům nepřidá

Pokud jste milovníkem horké vany, tak pozor na dlouhé louhování vašich nehtů. Horká voda nehtům vůbec nesvědčí, změkčuje je, a dokonce se mohou začít třepit a jsou náchylnější k lámání. Takže pozor na časté, dlouhé koupele.

Pozor na saponáty

U namáčení ve vodě ještě zůstaneme, ještě horší než dlouhá koupel, je takový velký úklid bez rukavic. Zde jsou naše ruce a nehty vystavené působení všelijakých chemických prostředků, které ruce a nehty velmi vysušují a tím i přispívají k jejich třepení. Proto při úklidu nepodceňujte gumové rukavice a po dlouhém úklidu si nezapomeňte ruce umýt jemným mýdlem a ošetřit hydratačním krémem.

Neotálejte se zastřiháváním

Nehty rostou poměrně rychle a pravidelné zastřihávání jim jen svědčí. Čím jsou nehty delší, tím jsou náchylnější k lámání a třepení. Dopřejte svým nehtům pravidelnou péči v podobě pilníčků či nůžek, nezapomínejte ani na jemné nehtové lůžko. Nehtové lůžko vám pomůže změkčit i obyčejný hydratační krém či olivový olej, změklou kůžičku snadno zatlačíte zpět k nehtovému lůžku pomocí speciální tyčinky, kterou zakoupíte v každé drogerii za pár korun.

Nebezpečné odlakování

I odlakování nehtů má svá pravidla, rozhodně to nedělejte hned po koupeli. Nehty jsou po dlouhé lázni napučené vodou a složky obsažené v odlakovači by je jen zbytečně vysušily. Nehty stačí jen omýt vodou a vysušit, poté následuje rychlá akce s odlakovačem, zapomeňte na přímou aplikaci naléváním či namáčením nehtů do přípravku. Pro odlakování skvěle poslouží vatové tampony a řiďte se pravidlem, že méně je někdy více. Při výběru dejte přednost odlakovačům bez acetonu doplněné o výživu nehtů.

Nepodceňujte podkladový lak

Pokud si nehty pravidelně lakujete, rozhodně se vám vyplatí investovat do podkladového vyživujícího a zpevňujícího laku, který přichází do kontaktu přímo s nehtem a minimalizuje poškození. Podkladový lak je zkrátka základ.

Mazat, mazat a zase jen mazat

Stejně tak jako pravidelně pečujete o svou pokožku i ruce a nehty potřebují hydrataci. Nejlépe před spaním si namažte ruce a pečlivě vmasírujte i do okolí nehtů, nepotřebujete žádné speciální krémy, stačí obyčejný na ruce.

Stravou k pevným nehtům

I menší změna jídelníčku pomůže vašim nehtů k dokonalosti. Pro nehty jsou klíčové především dvě základní živiny a to je vitamin B a vápník. Vitamin B najdete například ve vaječném žloutku, luštěninách, houbách a rybách. Vápník neboli kalcium pak obsahují především mléčné výrobky.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat