Prostreno.cz

Imunitní systém posilte rozmarýnem. Může být čerstvý i sušený

Již mnohé studie potvrdily zdravotní výhody rozmarýnu, ať už v čerstvé, sušené nebo olejové formě. Proč se vám tato úžasná bylinka bude hodit zejména v sychravém počasí? Bacilům nedejte šanci!

Rozmarýn vykazuje silné antioxidační, antiseptické, protirakovinné, protizánětlivé a dezinfekční vlastnosti. Obsahuje také několik vitaminů a minerálů, jako jsou vitaminy A a C, thiamin, riboflavin, kyselina listová, železo, hořčík, fosfor, zinek a měď. Kromě těchto benefitů se čerstvý nebo sušený rozmarýn samozřejmě uplatňuje i v kuchyni. Lze jej přidávat do polévek, sendvičů či salátů. Nebo jej pít jako čaj. A tím výčet jeho schopností určitě nekončí. Co všechno umí?

Zlepšuje paměť

Rozmarýn funguje jako účinný kognitivní stimulant, který pomáhá zlepšit paměť a duševní zaměření. Aspoň tak to vyplynulo ze studie z roku 2003, kterou zveřejnil časopis Neuroscience, v němž taktéž byla zdůrazněna schopnost rozmarýnu působit na paměť.

I vy vdechujte vůni rozmarýnového oleje (přidejte 2 nebo 3 kapky do difuzéru). Také můžete začít pít rozmarýnový čaj z čerstvých nebo sušených listů. Přidejte 1 nebo 1½ čajové lžičky byliny do šálku horké vody, zakryjte ji a nechte 5 minut louhovat.

Stimuluje krevní oběh

Rozmarýn je vynikající bylina pro zlepšení krevního oběhu. Pomáhá dodávat životně důležité živiny všem orgánům a zvyšuje metabolické aktivity v těle. Pokud často trpíte na chladné končetiny kvůli špatnému oběhu, masírujte postižené oblasti olejem z rozmarýnu.

Bojuje se stresem a úzkostí

Sladká vůně rozmarýnu je účinná při odstraňování stresu. Jeho uklidňující povaha dokonce pomáhá uvolňovat napjaté svaly.

Ve studii z roku 2013, kterou publikoval časopis Scientia Pharmaceutica, studenti zkoumali účinky inhalace rozmarýnu na subjektivní pocity a činnosti nervového systému. Zjistilo se, že již hodinový pobyt v místnosti s rozmarýnem stačí ke zmírnění únavy a podpoření dobré nálady.

Chcete-li i vy bojovat proti stresu a úzkosti, přidejte několik kapek esenciálního oleje z rozmarýnu do výparníku.

Snižuje bolesti hlavy

Rozmarýn má analgetické i protizánětlivé vlastnosti. Může dokonce pomoci snížit bolest a migrénu. Jednoduše masírujte svoje čelo směsí, která obsahuje pár kapek rozmarýnového esenciálního oleje smíchaného v trošce nosného oleje (olivového či kokosového).

Pro bolesti hlavy spojené s nachlazením přidejte několik kapek rozmarýnového oleje do vany s horkou vodou a vdechujte páru.

Podporuje růst vlasů

Tato skvělá bylina také stimuluje růst vlasů a zlepšuje krevní oběh pokožku hlavy. Přidejte hrst čerstvého rozmarýnu na 2 až 3 šálky horké vody a nechte 15 minut stát. Odstraňte bylinu a kapalinu nechte vychladnout. Používejte jako vlasový oplach několikrát týdně.

Posiluje imunitní systém

Rozmarýn vám může poskytnout silnou obranu proti různým chorobám a patogenům, které mohou negativně ovlivnit váš imunitní systém.

Obsahuje fotochemikálie, jako je kyselina rosmarinová, kyselina betulová, karnosol a kyselina kávová. Tyto sloučeniny hrají důležitou roli při neutralizaci volných radikálů, které mohou způsobit oxidační stres a buněčné poškození. Pijte 1 až 2 šálky rozmarýnového čaje každý den – zůstanete fit!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat