Prostreno.cz

Nepijte kávu na lačný žaludek. Riskujete potíže s trávením

Jen po ránu otevřete oči, už se ženete ke kávovaru se zoufalou potřebou vzpruhy? Tak to se k vám asi ještě nedoneslo, že kofein v prázdném žaludku dokáže nadělat pořádnou paseku. Jaká je jeho odvrácená stránka, když si ho dopřejete bez snídaně?

Je šálek horké kávy první věcí, která vám ihned po probuzení přijde na mysl? Tak samozřejmě, dokonale vás povzbudí, získáte z něj potřebnou energii a načerpáte prospěšné látky. Vždyť sami lékaři tvrdí, že přiměřená kofeinová konzumace je nejen k užitku, ale i zdravá! Ano, máte jistě pravdu. Ovšem platí to v jediném případě – že černé zlato nepošlete do prázdného žaludku. Pak už se totiž hraje podle docela jiných pravidel…

Dobro, které má podmínku

Káva jako taková obsahuje poměrně dost antioxidantů, které slouží jako nástroje k prevenci závažných chorob. Již mnoho vědeckých studií naznačilo, že tenhle celosvětově populární nápoj snižuje riziko Alzheimerovy choroby, srdečních onemocnění, a dokonce i rakoviny.

K tomu navíc posiluje paměť, zlepšuje náladu a urychluje hubnutí. Přínosná tedy káva skutečně je, tedy když to s ní člověk nepřehání. Jenže pozor, stejně tak jako dokáže v mnoha zdravotních ohledech podat pomocnou ruku, je schopná také škodit. A to pořádně! Co se stane, když se na kofeinové vlně necháte po ránu unášet bez snídaně?

Vzpruha sice ano, ale…

Šálek kávy na lačný žaludek může spustit nežádoucí reakce, o kterých možná nemáte ani tušení. Trávicí systém totiž „šokem“ spustí produkci kyseliny chlorovodíkové. Tato konkrétní kyselina v nadbytečné míře působí dráždivě, což v krajním případě může vést k problematickému zpracovávání bílkovin, nadýmání, nevolnosti, nutkání na zvracení, potížím s trávením a dokonce i k otokům střev.

Pochopitelně čím více tekutého životabudiče „na prázdno“ vypijete, tím pro vaše útroby hůře. Ano, budete sice nabuzení až hanba, ale draze za to zaplatíte. Nebo vám to vážně za křeče v břiše a pocit uvízlé cihly v žaludku stojí? Zkuste tedy své stanovisko k vynechání snídaně ještě přehodnotit…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat