Prostreno.cz

Dezinfekční prostředky na úklid jsou škodlivé

Jste přesvědčení o tom, že používáním dezinfekčních přípravků při úklidu děláte pro své zdraví maximum? Právě naopak. Vidina sterilní a čisté domácnosti se vám může krutě vymstít v podobě plicní nemoci!

Dezinfekce je běžným čisticím prostředkem, který možná bez zbytečného přemýšlení pokládáte v obchodě do nákupního košíku i vy. Tak samozřejmě, domov bez poskvrnky, bakterií a škodlivých mikrobů chce mít přece každý. Jenže za jakou cenu? To je otázka, na níž vás odpověď nemile překvapí!

I méně je někdy více

Ve studii, kterou provedla americká Harvardova univerzita ve spolupráci s francouzským Národním institutem pro zdraví a lékařský výzkum bylo zjištěno, že používání bělicích nebo jiných dezinfekčních prostředků zvyšuje riziko vzniku chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN) o 32 %. Tato studie je vůbec první, která prokázala vazbu mezi CHOPN a specifickými čisticími chemikáliemi, jež se běžně prodávají. Co je tahle nemoc vlastně zač a jak se projevuje?

Kašel, hleny a sípání

Jedná se o závažné onemocnění, jehož hlavním rysem je bronchiální obstrukce (omezený průtok vzduchu v průduškách). Způsobuje ho zánětlivá reakce na škodlivé látky a plyny. Postihuje dolní cesty dýchací, průdušky i plicní cévy. Jen tak mimochodem, vzniká i v důsledku kouření tabáku a pozor – i pasivní kuřák vystavený cigaretovému dýmu má zvýšenou pravděpodobnost CHOPN o 48 % procent. Ať už tedy hospodyňka, co touží po čistotě a používá dezinfekce, vyznavač nikotinu či pouhý svědek jeho neřesti, všichni mohou mít příznaky, jako jsou zvýšená dušnost, trvalý kašel doprovázený hlenem, infekce hrudníku nebo permanentní sípání. Jak se něco takového vůbec zjistilo?

Nemocnice jako paradoxní zdroj choroby

Výzkumníci od roku 1989 do loňského května podrobně monitorovali více než 55 tisíc zdravotních sester v USA. Právě toto povolání má totiž k dezinfekci nejblíže. Během zmíněného období bylo v řadách zdravotnic diagnostikováno téměř 1000 případů chronické obstrukční plicní nemoci.

„Potenciální nepříznivé účinky dezinfekcí nemají tolik pozornosti, kolik by měly mít. Na základě našich získaných poznatků jsme první, kdo oznamuje vazbu mezi dezinfekčními látkami a CHOPN mezi pracovníky zdravotní péče,“ říká lékařka a jedna z autorů studie Orianne Dumas. Jak vidno, čistota je sice půl zdraví, ale přes dezinfekční prostředky cesta vážně nevede!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat