Prostreno.cz

Odborníci tvrdí, že ujít 10 tisíc kroků denně je málo

Jste přesvědčení o tom, že když každé odpoledne zdoláte osm kilometrů, jste zdravotně v bezpečí a vašemu srdci se nemoci vyhnou? Ano, říká se to, jenže aby chůze měla skutečně blahodárné účinky, musíte ještě „přitlačit“ a dat si do těla mnohem víc!

Také jste slyšeli, že byste denně měli nachodit 10 tisíc kroků, abyste se vyhnuli vážným srdečním chorobám? Kdo také ne! Tento mediálně propagovaný údaj odpovídá přibližně osmi kilometrům a pro mnoho lidí představuje cíl, přes který vlak prostě nejezdí. Pro vás také? Nic proti tomu, problém je však ten, že pravidlo „desítky“ zřejmě není tak účinné, jak se původně myslelo. Nesnažíte se tedy zbytečně?

Chůze jako prevence. Nefunguje ale vždy

Nový britský výzkum publikovaný v Mezinárodním žurnálu obezity naznačuje, že zmíněný doporučovaný počet kroků je ve skutečnosti zoufale nedostatečný, pokud jde o snížení rizika srdečních onemocnění. Výzkumníci k tomuto překvapivému postoji došli na základě svého pokusu, který zahrnoval 111 poštovních doručovatelů.

Na začátku průzkumu byli dobrovolníci vyšetřeni na rizikové faktory koronárního srdečního onemocnění. Lékaři jim měřili hladinu cukru v krvi, cholesterol a triglyceridy (tuky nalézající se v obíhající krvi). Soustředili se také na krevní tlak, obvod pasu a nezanedbali ani BMI (index tělesné hmotnosti) zúčastněných. Všichni rovněž dostali monitorovací zařízení pro sledování fyzické aktivity, které na ně „dohlíželo“ celých sedm dní.

10 je málo. 15 tisíc je akorát

Po jednom týdnu došlo na lámání chleba, tedy analýzu získaných dat. Ukázalo se, že ti, kteří denně s poštovními zásilkami zdolali metu deseti tisíc kroků, si zdravotně skoro vůbec nepolepšili. Nejlepších výsledků v tomto ohledu dosáhli doručovatelé, kteří v rámci pracovní doby urazili 15 tisíc kroků – jejich testy vykazovaly ukázkové metabolické vlastnosti a minimální riziko kardiovaskulárních chorob. Z toho plyne jediné – kdo se chce prochodit k nezlomnému zdraví, ten by se tohoto počtu měl držet zuby nehty!

„Klíčovým faktem je, že náš metabolismus není stavěný pro stále se rozšiřující zvyk sedavého životního stylu. Měli bychom si vzít příklad z našich předků, kteří jako lovci nachodili spoustu mil, aby získali potravu,“ netají se svým názorem autor studie a zároveň lékař William Tigbe, který působí jako lektor na britské univerzitě Warwick.

Odborník také dodává, že je třeba změnit své každodenní rutin, a během dlouhé pracovní doby si pravidelně dělat přestávky na procházku – pro vlastní dobro. To je prý ta správná srdeční „medicína“! Necháte tedy auto zítra doma?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat