Prostreno.cz

Himálajská sůl ulevuje dýchacímu ústrojí

Navzdory tomu, co se o ní říká, může být růžová sůl hodně užitečná. Konečně se totiž definitivně potvrdilo, že zlepšuje dýchací systém a napomáhá trávení. Také vás může ochránit před překyselením organismu!

Himálajská sůl pochází z oblasti v Pákistánu, která je vzdálena asi 300 kilometrů od Himálaje. Netěží se tedy přímo v tomto asijském pohoří, jak marketingoví prodejci někdy mylně uvádějí. Ve skutečnosti je extrahována z pákistánského solného dolu, který je druhý největší na světě. Přestože je nejčastěji růžová, v obchodě můžete narazit i na její bílou nebo červenou „kolegyni“. Himálajská sůl je obecně považována za zdravou, protože obsahuje celkem 84 přírodních složek a minerálů. Jaké má schopnosti?

Zlepšení dýchacího systému

O prospěšnosti himálajské soli ohledně dýchání se odborníci přou poměrně dlouho. Někteří tvrdí, že je spásou pro alergiky, jiný oponují tím, že to nikdo nikdy neprokázal. Teď lékařský střet zájmů nabral zase nové obrátky, o což se postaral americký Institut Lung. Ten sídlí na Floridě a je průkopníkem regenerační medicíny.

Zmíněná instituce vydala prohlášení, v němž používání oné soli schvaluje a doporučuje, protože má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, odstraňuje hleny a zprůchodňuje dýchací cesty. Dokonce by snad měla pomáhat i těm, kteří mají nadměrně citlivý imunitní systém. Aspoň tak to tvrdí výzkumníci.

Vyvážení pH v těle jako prevence

Nevyvážené pH vašeho organismu může způsobit přerušení buněčné aktivity a jejich funkcí. Z toho koukají následky v podobě vážných zdravotních komplikací, ze kterých je překyselení asi to nejnevinnější. Růžová pákistánská sůl však obsahuje sodík a spolu s elektrolyty má přímý účinek na hladinu pH, takže ji může vrátit zase do přijatelných a bezpečných hodnot.

Fungující trávení, které vás nenechá ve štychu

Už jste mnohokrát slyšeli o tom, že pít slanou vodu, a to nejlépe po ránu, je nesmírně zdravé? Sůl stimuluje slinné žlázy, jež vypouští proteiny měnící škrob a glykogeny v běžné cukry. Také platí za „čističku“ útrob a podporuje vylučování škodlivých toxinů. Pokud to hodláte vyzkoušet na vlastní kůži, nezapomínejte na himálajskou sůl. Ta totiž vyrovná žaludeční kyseliny, reguluje metabolismus a hlavně z ní získáte i těch 80 minerálů, včetně hořčíku, draslíku, vápníku, železa, fosforu, jódu a zinku. Slušná práce, co vy na to?

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat