Prostreno.cz

Vyměňte sladký pomerančový džus za očistný mrkvový

Dbáte na pitný režim během teplého léta? Dobře děláte. Pokud si ho chcete trochu zpestřit, dejte si šťávu z mrkve, která vás omladí, posílí vám imunitní systém, pročistí celé tělo od škodlivých látek a sníží vysoký krevní tlak.

Mrkev byla vždy uznávána jako zdravá potravina, zejména pro oči, zuby a trávicí systém. Díky obsaženým vitaminům a minerálům však dokáže také detoxikovat tělo nebo předejít jistým zdravotním komplikacím. Že se vám nechce „chřoupat“ ji jen tak syrovou? Nezapomínejte na to, že se z ní pomocí odšťavňovače dá udělat prima džus! Jak moc vám mrkvový nápoj prospěje?

Zásobárna vitaminu A, něco pro kosti

Je všeobecně známo, že co se týká vitaminu A, patří mrkev k hodně bohatým zdrojům. „Áčko“ je velice důležitý antioxidant, hojně využívaný v kosmetice, často jako součást omlazovacích přípravků. Kromě toho je nepostradatelný pro dobré vidění a nezbytný pro vývoj tkání – obzvláště v kostech. Roli hraje také v krvetvorbě a pozitivně působí i na sliznice.

Úschovna vitaminu C, posilovač imunity

Ani o „céčko“ není v mrkvovém drinku nouze. Když si dáte zhruba tři deci nápoje, pokryjete si necelých 40 % doporučené denní dávky tohoto potřebného vitaminu. Proč se bez něj neobejdete? Stimuluje tvorbu bílých krvinek, čímž posiluje obranyschopnost, zajišťuje pružnost cév, odstraňuje odpadní látky z těla, předchází vzniku parodontózy a zabraňuje krvácivosti dásní. Je také nedílnou součástí všech pojivových struktur a „dohlíží“ na tvorbu kolagenu.

Pramen draslíku, co ocení nejen tlak

Oranžová šťáva je též napěchována draslíkem, který je klíčový pro udržování rovnováhy elektrolytů a tekutin v buňkách těla. Kromě toho ovlivňuje aktivitu svalů, povzbuzuje peristaltiku střev a blahodárně působí na celý kardiovaskulární systém. Zároveň snižuje vysoký tlak a podílí se na rozkladu glukózy (jednoduchý cukr označovaný jako krevní cukr). Tlumí však i nežádoucí účinky nadměrné konzumace soli, což je jistě dobrá zpráva.

Zdraví v každé nízkokalorické kapce

Hlídáte si svou váhu a za nic na světě nechcete riskovat kila navíc? V případě mrkvového džusu to ani nehrozí, neboť v jedné větší sklence číhá ani ne 80 kalorií. To přece spálíte na to šup! Tak co vy na to, už vytahujete odšťavňovač ze skříňky a zaženete žízeň něčím tak prospěšným, až to bere dech?

Zdroj: www.healthytips.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat