Prostreno.cz

Vyměňte sladký pomerančový džus za očistný mrkvový

Dbáte na pitný režim během teplého léta? Dobře děláte. Pokud si ho chcete trochu zpestřit, dejte si šťávu z mrkve, která vás omladí, posílí vám imunitní systém, pročistí celé tělo od škodlivých látek a sníží vysoký krevní tlak.

Mrkev byla vždy uznávána jako zdravá potravina, zejména pro oči, zuby a trávicí systém. Díky obsaženým vitaminům a minerálům však dokáže také detoxikovat tělo nebo předejít jistým zdravotním komplikacím. Že se vám nechce „chřoupat“ ji jen tak syrovou? Nezapomínejte na to, že se z ní pomocí odšťavňovače dá udělat prima džus! Jak moc vám mrkvový nápoj prospěje?

Zásobárna vitaminu A, něco pro kosti

Je všeobecně známo, že co se týká vitaminu A, patří mrkev k hodně bohatým zdrojům. „Áčko“ je velice důležitý antioxidant, hojně využívaný v kosmetice, často jako součást omlazovacích přípravků. Kromě toho je nepostradatelný pro dobré vidění a nezbytný pro vývoj tkání – obzvláště v kostech. Roli hraje také v krvetvorbě a pozitivně působí i na sliznice.

Úschovna vitaminu C, posilovač imunity

Ani o „céčko“ není v mrkvovém drinku nouze. Když si dáte zhruba tři deci nápoje, pokryjete si necelých 40 % doporučené denní dávky tohoto potřebného vitaminu. Proč se bez něj neobejdete? Stimuluje tvorbu bílých krvinek, čímž posiluje obranyschopnost, zajišťuje pružnost cév, odstraňuje odpadní látky z těla, předchází vzniku parodontózy a zabraňuje krvácivosti dásní. Je také nedílnou součástí všech pojivových struktur a „dohlíží“ na tvorbu kolagenu.

Pramen draslíku, co ocení nejen tlak

Oranžová šťáva je též napěchována draslíkem, který je klíčový pro udržování rovnováhy elektrolytů a tekutin v buňkách těla. Kromě toho ovlivňuje aktivitu svalů, povzbuzuje peristaltiku střev a blahodárně působí na celý kardiovaskulární systém. Zároveň snižuje vysoký tlak a podílí se na rozkladu glukózy (jednoduchý cukr označovaný jako krevní cukr). Tlumí však i nežádoucí účinky nadměrné konzumace soli, což je jistě dobrá zpráva.

Zdraví v každé nízkokalorické kapce

Hlídáte si svou váhu a za nic na světě nechcete riskovat kila navíc? V případě mrkvového džusu to ani nehrozí, neboť v jedné větší sklence číhá ani ne 80 kalorií. To přece spálíte na to šup! Tak co vy na to, už vytahujete odšťavňovač ze skříňky a zaženete žízeň něčím tak prospěšným, až to bere dech?

Zdroj: www.healthytips.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat