Prostreno.cz

Červené potraviny umí vykouzlit úsměv na tváři

Zase propadáte pesimismu, čímž jdete sami sobě na nervy? Možná je to proto, že nejíte dost rajčat, jablek, cibule a červené řepy. No vážně, je prokázáno, že tyto přírodní dary dokážou vykouzlit úsměv na tváři!

Pro někoho je červená symbolem vášně a erotiky, pro jiného představuje hněv, varování či důležitou zprávu. V čínské tradici je ale především barvou štěstí a duševní pohody – to jste věděli? Překvapivě s tím souhlasí i novodobí lékaři, kteří „rudou stravu“ vnímají jako zprostředkovatele šťastných pocitů s okamžitým účinkem. Které konkrétní potraviny mají v kompetenci zbavit vás podzimních splínů? Tyhle nenechávejte v obchodě bez povšimnutí!

Jablka. Klasika, co neomrzí

Říká se, že kdo jí jedno jablko denně, ten nepotřebuje doktora. A hle, teď už ani psychologa! Pravidelná konzumace podzimních plodů pomáhá udržovat hladinu krevního cukru v normě. Jak to souvisí s výkyvy nálad? Hodně úzce. Rozbouřená hladina cukru v krvi je totiž jedním ze spouštěčů depresivních příznaků. Takže ano, o jablku coby nepříteli chmur, se v odborných kruzích diskutuje často…

Červená řepa, ztělesněný optimismus

Chcete-li i psychicky náročným obdobím proklouznout s „rohlíkem od ucha k uchu“, zahrňte do svého jídelníčku řepu. Obsahuje foláty, tedy sloučeniny kyseliny listové, a také hořčík – obojí v nezanedbatelném množství. Tyto látky jsou známými bojovníky proti depresi a spolehlivými „uklidňovači“ vyšponovaných nervů. Že nevíte, jak s řepou v kuchyni naložit? Zkuste třeba pomazánku, salát nebo polévku, která vás i zahřeje.

Rajčata, šťavnaté antidepresivum

Rajská jablíčka jsou hodně vychvalována hlavně díky červenému barvivu lykopenu, což je silný antioxidant, jež se dává do souvislosti s prevencí rakoviny. Jenže pozor, tím seznam jeho schopností teprve začíná. Unikátní rostlinný pigment zpomaluje stárnutí a detoxikuje – nejen tělo od škodlivých látek, ale také hlavu od ponurých myšlenek. Lékaři na základě několika studií prokázali, že lykopen se dokáže vypořádat s úzkostí „jako nic“.

Výše zmíněný lykopen naleznete také v cibuli. Tedy pochopitelně za předpokladu, že je červená. Její ostrý a odolný zápach sice kdekomu nevoní, nicméně i ona dokáže zatnout tipec pesimismu a udržet úzkosti v bezpečné vzdálenosti. Cibule rovněž nesmírně posiluje zdraví, proč ji tedy nedat šanci? Jen se radujte ze všech blahodárných výhod, které vás na talíři čekají!





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat