Prostreno.cz

Signály nedostatku draslíku v těle

Minerál, který hlídá krevní tlak, je dobrým sluhou, ale zlým pánem. Pokud ho jíte tolik, kolik máte, bude vám velice prospěšný. Jeho nadbytek ale způsobuje brnění končetin a dýchací potíže, které mohou končit i krátkodobou zástavou dechu.

Každý je dnes asi dostatečně obeznámen s tím, že minerály jsou pro zachování zdraví klíčové. Konkrétně draslík reguluje krevní tlak a ovlivňuje aktivitu svalů. Jenže také pomáhá zachovávat optimální funkce nervů i trávicího systému. Podle všeho se tedy bez něj neobejdeme, a měli bychom o jeho přísun zodpovědně dbát. Jenže s mírou! Všechna jeho pozitiva jsou totiž podmíněna správným dávkováním. Mimochodem, to je jaké?

Doporučená denní dávka draslíku činí 3700 mg. V případě, že spotřebu tohoto minerálu s mylnou představou o navýšení zdravotních benefitů budete dlouhodobě „přetahovat“, s nejvyšší pravděpodobností se nevyhnete mnoha nepříznivým důsledkům. Ne nadarmo se přece říká, že všeho moc škodí! A pomyslný Damoklův meč, který jde s nadměrnou konzumací ruku v ruce, se projevuje přesně takhle… Neříká vám to něco?

Brnění, co je vážně nepříjemné

Draslík je nezbytný pro správné fungování nervů. Nicméně vysoké dávky mohou způsobit jejich selhání, což vede k tomu, že máte pocit brnění, a to zejména v končetinách. Říkáte si, že to není žádná katastrofa? Právě, že ano. V některých případech totiž dochází i k úplnému znecitlivění v různých částech těla. A začíná to pouhým mravenčením…

Svalová paralýza a potíže s dýcháním

Vzhledem k tomu, že draslík je elektrolyt, jeho nadměrné množství odnesou hlavně svaly. Úplně narovinu – mohou být slabé nebo doslova paralyzované, což je nebezpečná skutečnost, která dokáže negativně ovlivnit fungování celé dýchací soustavy. Ano, i takové konce se nedají vyloučit! Jak je to možné?

Draslík má kromě jiného vliv i na membránu, která umožnuje plicím přijímat a vydávat vzduch. Kdyby se tato membrána nějakým způsobem porušila, hrozí nejen dýchací potíže, ale i riziko krátkodobé zástavy dechu.

Abnormální srdeční rytmy

Máte někdy pocit, že vaše srdce „tluče jako zběsilé“? I to může znamenat, že už to se zmíněným minerálem trochu přeháníte. Pokud je nepravidelná srdeční frekvence doprovázena navíc ještě závratěmi a dušností, pak je to téměř jasné!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat