Prostreno.cz

Nosíte telefon i na toaletu? Riskujete své zdraví

Být neustále v dosahu? Tak to se vám v místnosti, kam si člověk chodí „ulevit“, může pořádně vymstít. Stovky bakterií se vesele přesunou na váš mobil, odkud se šíří do celé domácnosti. V ohrožení nejste jen vy, ale i vaše rodina!

Z jistého průzkumu jedné telefonní společnosti vyplývá, že svůj chytrý mobil si na toaletu nosí téměř každý druhý uživatel. Někdo si tam brouzdá po sociálních sítích, hraje online hry nebo píše „textovky“, jiný se vůbec neupejpá a s klidem si vyřídí i několik hovorů. Jste často na příjmu v oné místnosti i vy? Nemáte ani tušení, jak velkou děláte chybu…

Mobil jako lapač bakterií

Lékař Jamin Brahmbhatt působící na floridské klinice Orlando Health poukazuje na skutečnost, že v koupelně jako takové je bakterií spousta. A jsou všude – na dveřní klice, toaletní míse, splachovadle, na kohoutku umyvadla, v ručníku... Se všemi těmito věcmi přicházíte do kontaktu – a co hůř, viry z nich pak přenášíte na svůj telefon. Jenže tím jejich cesta zdaleka nekončí, neboť si stovky nachytaných škodlivých zárodků i se svým zařízením vložíte do kapsy, čímž nevědomky rozšíříte jejich „pole působení“.

Nebezpečí, co si nevybírá

Podle odborníků se každý průměrný člověk dotkne vlastního smartphonu asi 2600krát denně, takže stačí sáhnout na displej, pak na televizní ovladač, kde si mikroby „vyčíhají“ další oběti, ve vašem případě ostatní členy domácnosti. Jim i vám z nich hrozí infekce, porucha ledvin nebo syndrom toxického šoku. Jako vážně. Dáte teď všem moderním vymoženostem na WC stopku? To je určitě dobře, ale pokud nechcete skutečně nic riskovat, mobilu byste se měli vzdát, i když jste nachlazení.

Haló, tady chřipka

Závěry výzkumu amerického Centra pro kontrolu nemocí doslova uvádějí, že telefonovat při nemoci umožňuje bakteriím, aby se z dýchacího ústrojí dotyčného přenesly přímo na jeho mobil. Jde především o virové částice způsobující chřipku, které na daném elektronickém povrchu přežívají až 24 hodin. Pokud tedy své zařízení půjčíte třeba svým dětem, aby zahnaly nudu, mohou kromě příležitosti zahrát si hry, dostat také nějakou tu chorobu. Jenže co dělat, když v dosahu být prostě musíte – za všech okolností?

Čistota, půl zdraví

Chcete-li snížit pravděpodobnost, že váš smartphone bude přenašečem nemocí, ošetřete ho po celé ploše čistou látkou minimálně jednou denně. Na trhu jsou k dispozici i antibakteriální prostředky určené výhradně pro telefony a počítače, se kterými jde očista pěkně od ruky. Zvažte jejich koupi, asi to není úplně hloupý nápad…





Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat