Prostreno.cz

Bylinky, které pomohou zmírnit předvánoční stres

Každý ví, že stres je něco, co může poškodit zdraví nejrůznějšími způsoby. To je důvod, proč udržovat nervy v klidu. Ale dá se to zvládnout, kdy před svátky musíte stihnout tolik věcí? Vyzrajte na poslední týdny roku a zařiďte si bezstresové období plné pohody! Bylinky vás v tom nenechají!

Nikdo, kdo chce zůstat aktivní a produktivní, se pravděpodobně nevyhne každodennímu stresu. A co mají říkat hospodyňky, které myslí na vánoční úklid, dárky, cukroví a všechny ty náležitosti, které se týkají nejkrásnějších svátků v roce? Na ženy je v tomto směru vyvíjen veliký tlak. A proto je třeba, abyste i vy měli přehled o bylinkách, které jsou velmi dobré při snižování úrovně stresu, přičemž mnoho z nich je označováno za adaptogeny snižující hladinu kortizolu, tedy stresového hormonu.

Ashwagandha (indický ženšen)

Jedna z nejoblíbenějších bylin ve světě ájurvédského léčení pomáhá efektivně snižovat hladinu stresu, pro což si ji mnozí cení. Někteří jí říkají „zimní třešeň“, ale jestli se vám lépe vyslovuje název „indický ženšen“, tak je to také správně. V podstatě je jedno, jak se tenhle zázrak nazývá, hlavně, když dopomáhá klidné mysli.

Bazalka posvátná

„Tulsi“, nebo také svatá či posvátná bazalka, je skvělá pro boj se stresem a únavou, která psychické vypětí často doprovází. Mimochodem, tenhle druh bazalky je napěchován antioxidanty tak moc, že v Indii ho považují za elixír mládí.

Mučenka

Jen proto, že vypadá tak hezky, neznamená, že nic neumí. Ve skutečnosti, tolik lidí, kteří mají stresující život, na mučenku přísahají s tím, že lahodí jejich nervům. Tato úžasná bylina má mírné sedativní vlastnosti, takže vám v noci pomůže lépe spát.

Levandule

Další hezká bylina, na kterou se můžete spolehnout při snižování stresu, je levandule. Bude vám užitečná ve formě esenciálních olejů, které vám okamžitě uleví. Je také možné pít levandulový čaj. Při pravidelné konzumaci žádný předvánoční stres nemá šanci!

Heřmánek

Vanilkové rohlíčky, objednání dárků, umytí oken… Nenechte se tím smést. Sáhněte po šálku čaje z heřmánku, pokud chcete snížit hladinu svého stresu. Jestli vám shon a starosti způsobí i úzkost vašeho zažívacího systému, bude se vám heřmánek hodit dvojnásob.

Ženšen pravý

Tento seznam by bez ženšenu nebyl úplný. Odborníci říkají, že tato stará bylina je úžasný adaptogen schopný podporovat trvalý fyzický a duševní výkon. Kromě toho může pomáhat kontrolovat hladinu cukru v krvi, zabránit depresi a snížit krevní tlak.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat