Prostreno.cz

Zdraví servírované na talíři

Ještě pořád nemáte jasno v tom, co si v zájmu zdraví dávat na talíř? Být vámi, začali bychom květákem, brokolicí, česnekem a špenátem. Dále se určitě vyplatí zahrnout do jídelníčku granátové jablko, olivový olej a rajčata.

Doporučeními ohledně zdravého životního stylu se to všude jenom hemží, takže jste nad ním začali vážně uvažovat i vy? V pořádku, uškodit vám to rozhodně nemůže, spíš naopak. Pokud ale stále nevíte, kde začít, doporučujeme omrknout seznam nejprospěšnějších potravin. Co odborníci považují za svaté grály správné výživy? Tyto suroviny byste v obchodě neměli nechávat ležet ladem!

Květák neboli karfiol

Často podceňovaná zelenina je jedním z nejpůsobivějších přírodních zdrojů vitaminu C. Kromě něj však obsahuje také sloučeninu síry zvanou sulforafan, která je lékaři spojována s eliminací rakovinových buněk a zpomaleným růstem nádorů. Konzumace květáku prospívá srdci i očím, zabraňuje zánětům a přispívá ke kompletní detoxikaci organismu.

Česnek, to je klasika

Věřili byste, že „obyčejný“ česnek patří mezi nejsilnější byliny na světě? Právě proto je již celá staletí používán lidovými léčiteli v boji proti mnoha nemocem, včetně revmatismu, sklerózy, kornatění tepen, kardiovaskulárních onemocnění, zápalům plic, kašli, zažívacích obtíží nebo artritidy.

Brokolicové klíčky, kouzelný multivitamin

Že brokolice je lékaři i výživovými poradci vychvalována do nebes, to není nic nového. Obsahuje vitaminy E, B1, B2, B3 a B6, C a K, je považována za prevenci rakoviny, snižuje hladinu škodlivého cholesterolu a posiluje zrak. Závěry nejnovějších výzkumů naznačují, že brokolicové klíčky jsou ve skutečnosti ještě zdravější než zralá brokolice, protože v sobě ukrývají větší podíl prospěšných látek.

Špenát, zelený světec

Nízkokalorický špenát by v jídelníčku neměl chybět za žádných okolností. Platí za bohatou zásobárnu hořčíku, draslíku, vápníku, zinku a železa. Pomáhá také eliminovat volné radikály, stimuluje paměť, zlepšuje kondici mozku a nesmírně prospívá srdci. Díky kyselině listové rovněž omezuje negativní nálady i úzkosti, a významně snižuje pravděpodobnost depresí.

Granátové jablko, malá exotika

Chcete si zachovat mládí o něco déle? Žádný problém, stárnutí vám zpomalí pravidelná konzumace granátového jablka. Obohatí vás totiž o celou řadu „omlazujících“ antioxidantů, které mimo jiné také tlumí záněty a podporují likvidaci rakovinových buněk.

Další potraviny na předpis

Kromě výše zmíněných dobrot, jež se vyplatí jíst častěji, na seznam zdravých potravin podle názoru odborníků patří také rajčata, cibule, kiwi, avokádo, borůvky, losos, sardinky, batáty, červená řepa. Nepodceňujte ani příjem olivového oleje, kurkumy, skořice a mandlí. Všechny tyto „položky“ vašeho nákupního seznamu jsou napěchovány vitaminy a působí proti různým nemocem.

Zdroj: https://www.livestrong.com/article/387792-what-are-benefits-of-onion-and-garlic/, https://www.medicalnewstoday.com/articles/282844





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat