Prostreno.cz

Spánek na levé straně je pro vás tprospěšný

Nejraději ležíte na zádech či břiše? To pro vás není úplně nejvhodnější. Zkuste si dnes lehnout na levou stranu, je to účinná prevence pálení žáhy a Alzheimerovy choroby. Ovšem podpoříte i své srdce a lymfatický systém.

Přemýšleli jste někdy nad tím, co všechno se od polohy, ve které spíte, vlastně odvíjí? Není toho zrovna málo. Pokud totiž „ležíte špatně“, riskujete pálení žáhy, žaludeční problémy, bolesti hlavy, zad i krku. O únavě, svalových křečích a předčasných vráskách ani nemluvě! Jak si tedy ustlat, aby vám nic z toho nehrozilo?

Ke zdraví i sladkým snům jedině na boku

Spánek na zádech odborníci příliš nechválí, neboť nahrává chrápání a zvyšuje pravděpodobnost spánkové apnoe (několikavteřinové zástavy dechu). Žádná hitparáda to není ani ohledně ležení na břiše, protože to zase nepodporuje přirozenou křivku páteře a vyvíjí nadměrný tlak na klouby i svaly. Za „nejbezpečnější“ pozici proto lékaři označují levý bok.

„Když budete spát na levé straně, výrazně snížíte riziko neurologických onemocnění, včetně Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Zároveň si zlepšíte průtok krve, čímž si zajistíte kvalitní noční odpočinek,“ doporučuje expert na spánkovou medicínu z australského města Sydney Chris Seton. Lékař však dodává, že výhod, které plynou z této polohy, je ještě víc. Co vám to přinese, když budete „levoboček“?

Vyhnete se pálení žáhy

Máte trable s pálením žáhy? Možná proto, že neležíte na levé straně. Toto „uspořádání“ svědčí žaludku i slinivce břišní, jelikož tyto orgány při něm přirozeně visí dolů – jsou tedy slité i žaludeční kyseliny, které nemají možnost přelévat se do jícnu.

Podpoříte lymfatický systém

Úlohou lymfatického systému je zbavování se nečistot a toxinů z těla. Spánek na levé straně urychluje tento proces, neboť při něm dochází k lepší filtraci škodlivin skrze lymfatické uzliny. Když si tedy ustelete takhle, umožníte svému organismu, aby snáze vypudil všechny nežádoucí látky, které se ve vašem systému za celý den nahromadily.

Podpoříte funkce srdce

Spánkem napomáhat činnosti srdce? To určitě můžete, když nebudete preferovat pravý bok. Zkuste tedy dnes změnit stranu, protože srdce v této pozici snáze pumpuje krev přímo do aorty. Navíc gravitace napomáhá i funkcím oběhového systému. Na své si přijdou také játra se slezinou a ke všemu budete mít postaráno o pravidelné pohyby střev! Takový je názor výše zmíněného odborníka, který spánku zasvětil mnoho let své lékařské praxe.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat