Prostreno.cz

Dejte si na talíř bulgur. Kosti ho milují a špeky nenávidí

Má chuť po oříšcích a dá se použít do nádivek, karbanátků, do masitých nebo zeleninových jídel či jako zavářka do polévky. Bulgur si stále získává nová a nová srdce i žaludky. A není divu. Kosti ho milují a špeky nenávidí!

Za bulgur se považuje předvařená nalámaná celozrnná pšenice, která se používá jako součást pokrmů. Je překvapivě výživná a má řadu přínosů pro zdraví, včetně schopnosti zlepšit trávení, stimulovat růst a vývoj, podporovat krevní oběh, navodit klidný spánek či chránit imunitní systém.

Některé z klíčových složek bulguru, mezi které patří vysoké hladiny železa, hořčíku, draslíku, zinku, niacinu, mědi, fosforu, manganu, vlákniny a dietní bílkoviny, vychvalují zvlášť lidé s dietou. Bulgur je totiž nejen pro ně velmi vhodný. Ostatně, posuďte sami.

Zlepšuje trávení

Vysoká hladina vlákniny přispívá ke stimulaci trávicích procesů v těle a k prevenci určitých stavů, jako je zácpa, nadýmání, křeče a poruchy trávení. Vláknina také zlepšuje účinnost absorpce živin ve střevě a eliminuje přebytky omega-6 mastných kyselin nahromaděných v tepnách.

Hodí se pro diabetiky

Složitějšími sacharidy a jednoduchými cukry je bulgur schopný den po dni zlepšovat hladinu cukru v krvi. Jíst by ho tedy měli také osoby s diabetem.

Staví silné kosti

Komplexní profil minerálů, který lze právě v bulguru nalézt, je důležitý pro mnoho různých orgánových systémů, hodí se však i pro zlepšení síly kostí. Jak stárneme, minerální hustota kostí přirozeně klesá, takže potřebujeme dostatečné množství fosforu, manganu a železa, aby naše kosti byly zdravé a bránily se osteoporóze. Bulgur těchto látek poskytuje dostatek. Takže, co bude dnes k obědu?

Chrání srdce

Vedle účinků vlákniny na tvorbu cholesterolu v srdci může bulgur pomoci kardiovaskulárnímu zdraví i jinými způsoby. Díky významnému množství draslíku snižuje napětí v cévách a krotí krevní tlak. Burgur je zkrátka moudrou dietní volbou, která může udržovat hypertenzi pod kontrolou.

Posiluje imunitu

Široká škála vitaminů a minerálů pochopitelně ovlivňuje imunitní systém. Zvlášť zinek byl výzkumníky spojen se silnější imunitní odpovědí v těle - a právě bulgur má tohoto minerálu dostatek. Tak co, už jste na něj změnili názor? Pokud ne, možná si zamilujete jeho nízkokalorickou povahu.

Ztráta váhy

Nejen, že vysoký obsah vlákniny v bulguru způsobuje pocit sytosti, čím se zabraňuje přejídání, ale v každé porci je jen velmi málo tuku. Tohle jste chtěli slyšet? Burgur zároveň zabraňuje chronickým onemocněním, podporuje růst tkání a buněk, urychluje rekonvalescenci po nemoci a napomáhá klidnějšímu spánku, neboť obsahuje významné množství hořčíku. Ti, kteří trpí nespavostí a jinými poruchami spánku, by jej měli zařadit do své stravy – aspoň na několik týdnů.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat