Prostreno.cz

Sladový ocet je vhodný i při dietě

Bez starého dobrého octa by to v kuchyni nefungovalo. A vlastně v celé domácnosti. Už jste zkusili jeho sladového bratrance? Pravda o tom, zda po něm přiberete, je odhalena!

Vyrábí se sladováním ječmene, díky čemuž se škrob v zrnu přemění na maltózu. Zmíněný sladový ocet je oblíbený zejména ve Velké Británii, ale svoje příznivce má už i u nás, neboť nabízí spoustu zdravotních přínosů – od silnějších kostí po snížení hladiny cholesterolu. Dá se směle tvrdit, že tento typ octa je jako koření naprosto dokonalé. Dochutí dipy, omáčky i saláty všeho druhu. O jeho využití v kuchyni se však vedou dlouhé debaty. Proč?

Lepek a cukr – jeden velký omyl

Mnozí, kdo mají intoleranci na lepek, se jeho konzumace obávají. Stejně jako ti v redukčním režimu. I když je pravda, že sladový ocet je skutečně vyroben ze zrn, zejména ze sladu, odborníci říkají, že fermentace, tedy proces, který mění slad na ocet, způsobuje, že se lepek rozpadne. Ve skutečnosti pak prý ve sladovém octě zůstává velmi malé množství, nebo rovnou žádné. A co se týče obávaného slůvka „maltóza“ neboli sladový cukr, tak ani tady to tak horké nebude.

Jisté studie prokazují, že sladový ocet má schopnost napomáhat při syntéze tukových buněk, a tak podporuje snížení nadváhy. Navíc stabilizuje hladinu krevního cukru, takže jej mohou použít i ti, co se zajímají o svoji linii. Tento typ octa je však užitečný i v jiných oblastech.

Kontrolovaný oxidační stres

Vzhledem k tomu, že ve sladu je velké množství antioxidantů, začlenění tohoto „koření“ do stravy může kontrolovat oxidační stres. Ten vzniká tehdy, když tělo nedokáže neutralizovat přebytek volných radikálů.

Snížení krevního tlaku

Sladový ocet se tradičně používá k řízení vysokého krevního tlaku, který se označuje jako hypertenze. Právě ona může poškodit různé orgány v těle, jako jsou ledviny a oči. Nakonec způsobí, že se srdce přepracuje a zvětší.

Snížený cholesterol

Dalším způsobem, jakým sladový ocet může pomáhat, je snižování hladiny špatného cholesterolu, který způsobuje ucpávání tepen. Tím, že zmíněný ocet udržuje cholesterol pod kontrolou, zabraňuje srdci v čerpání nežádoucích látek.

Menší riziko osteoporózy

A konečně, sladový ocet může být využit k prevenci osteoporózy. Aspoň tak to říkají odborníci. Osteoporóza je stav, kdy se kosti stávají demineralizovanými. To způsobuje, že křehnou a slábnou, čili jsou velmi náchylné k prasknutí. Jinými slovy, sladový ocet může přispět k posílení kostí, což je asi něco, co by od něj člověk vůbec nečekal. Nebo snad ano?

Zdroj: https://healthfully.com/280239-malt-vinegar-diet.html, https://www.homenaturalcures.com/malt-vinegar-health-benefits/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat