Prostreno.cz

Pusťte půsty do svého života

Nejíst vůbec nic celý den, nebo dokonce dva? Někdo v tom vidí holé mučení, jiný zase způsob, jak si posílit imunitu, snížit hrozbu degenerativních onemocnění a ještě si prodloužit život. Co si o půstu myslíte vy?

Půst lidé praktikují po tisíce let. Početná východní náboženství, jako třeba islám, judaismus, buddhismus nebo hinduismus dokonce praví, že je nesmírně prospěšný nejen pro tělo, ale i pro duši. Jste přesvědčení o tom, že z hladovění nic dobrého nekouká? Moderní věda vás možná přesvědčí o opaku. Jaké jsou vedlejší účinky půstu, o kterých jste možná nikdy neslyšeli?

Snížené riziko degenerativních onemocnění

Američtí vědci z Národního institutu zdraví na základě vlastní studie naznačují, že půst jeden den v týdnu může chránit mozek před Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou. Výzkumníci si tento jev vysvětlují tím, že snížený počet kalorií podporuje růst jistých neuronů, které přispívají k prevenci degenerativních onemocnění. To asi stojí za pár hodin kručení v břiše, což…

Prodloužená životnost? I ta je ve hře

Jiný americký výzkum, ovšem se stejným zaměřením, odhalil další zajímavá fakta. Vyplývá z něj, že pravidelná absence kalorií, která se dá nazvat stavem „nalačno“, prodlužuje očekávaný život u zvířat. Lékaři se však domnívají, že občasný prázdný žaludek působí stejně i na člověka, neboť snižuje hladiny růstového hormonu podobného inzulinu. Tento hormon je spojován se zvýšeným rizikem rakoviny prsu, prostaty a kolorektálního karcinomu (rakovina tlustého střeva a konečníku). Takže ano, půst za jistých okolností může přispět k prodloužení života – tím, že poskytuje ochranu před vážnými nemocemi.

Podpora imunitního systému

Svojí troškou do „půstového mlýna“ přispívají i specialisté z Los Angeles působící na Univerzitě Jižní Kalifornie Ti v rámci svého průzkumu zjistili, že třídenní hladovka vyzývá kmenové buňky k regeneraci nových bílých krvinek, čímž dochází k prokazatelnému omlazení komplet celého imunitního systému.

Ani tohle nezní úplně špatně, nemyslíte? Pokud jste pro myšlenku půst vyzkoušet na vlastní kůži, nezapomínejte na pitný režim. To, že budete den či dva bez jídla, ještě neznamená, že se nesmíte ani napít! Právě naopak, přísun tekutin v žádném případě nepodceňujte, vhodná je voda nebo zelené a bylinkové čaje. Nic nezkazíte ani tím, když se o průběhu poradíte se svým lékařem ještě dřív, než celá „akce“ vypukne. Koneckonců, názor odborníka se hodí vždycky…

Zdroj: https://www.theguardian.com/society/2012/feb/18/fasting-protect-brain-diseases-scientists





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat