Prostreno.cz

Bílé pečivo stojí za to vyřadit z jídelníčku

Světlé pečivo jde v obchodech doopravdy na odbyt. Prodejci se sice radují, ovšem naše zdraví důvod k veselí rozhodně nemá. Tyto výrobky prý mohou způsobit cukrovku, potíže s trávením a dokonce i depresi! Ještě pořád máte chuť na rohlík s máslem?

Jak již název napovídá, základem bílého pečiva je mouka – a jak jinak, než bílá. Ta je bohužel zbavena většiny vitaminů i minerálů a postrádá také potřebnou vlákninu, jejíž obsah je téměř nulový. Přesně kvůli absenci prospěšných látek a poměrně vysokému obsahu kalorií konzumaci bílého pečiva odborníci vůbec nedoporučují s tím, že výsledkem této svačinky je pouze prázdná energie. Podle nich mohou „bledé“ dary pekárny dokonce způsobit i zdravotní následky! O které přesně tu jde?

Světlé pečivo jako faktor vývoje diabetu

Lékaři se domnívají, že bílý chléb, rohlíky či housky mohou být při velké a časté spotřebě příčinou kolísání hladiny cukru v krvi, což z dlouhodobého hlediska zvyšuje pravděpodobnost cukrovky. Kámen úrazu je ten, že v těchto pekárenských výrobcích se skrývá mnoho jednoduchých cukrů a skoro žádná vláknina. Straší vás lékař, že vám diabetes hrozí? Pak upřednostňujte raději produkty celozrnné.

Potíže s trávením, které jsou ve hře

Všichni víme, že potraviny bohaté na vlákninu jsou nezbytné pro prevenci zácpy a ostatních zažívacích problémů. Jíst „po kilech“ něco, v čem tato látka chybí? To si s fungujícím trávením skutečně příliš nerozumí, právě naopak. Výživoví poradci navíc varují, že čím více tukových rohlíků a jim podobného „zla“ sníte, tím více se budete cítit hladoví – a může za to zoufalý nedostatek zmíněné vlákniny, která, jak známo, navozuje pocit sytosti.

Deprese z pekárny? I to je možné

Nevíte, proč se v poslední době cítíte pod psa a splíny si u vás doslova podávají dveře? Možná je důvodem bílý chleba. A to jako vážně. Výzkum z června roku 2015 publikovaný v magazínu American Journal of Clinical Nutrition totiž objevil souvislost mezi jeho nadměrnou konzumací a depresí žen v důsledku hormonální nerovnováhy. No vida, že by vám právě tohle kazilo optimistickou náladu? Nedá se to vyloučit…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat