Prostreno.cz

Pomerančový džusu detoxikuje tělo a posiluje imunitu

Pomerančový džus, jak můžete odhadnout, je šťáva vymačkaná z populárních a lahodných citrusových plodů- pomerančů. Je považován za jeden z nejzdravějších nápojů, a to díky širokému spektru zdravotních přínosů. Divíte se?

Pomeranče jsou základem zdravého stravování tisíce let. Zmínky o nich se datují až do Číny někdy před více než 4500 lety. Plody jsou plody, nicméně i pomerančový džus může být nesmírně prospěšný, pokud je stoprocentně přírodní a není naložen konzervačními látkami, přísadami a cukrem.

Vyhněte se zmrazené pomerančové šťávě, konzervované pomerančové šťávě nebo koncentrovanému pomerančovému džusu, protože při veškerém zpracování pomeranče ztrácí značné množství přírodní bonity. Ujistěte se, že získáváte všechny výhody této zázračné a chutné ovocné šťávy! Které to jsou?

Nutriční fakta

Veškeré působivé přínosy pomerančového džusu lze přičíst jeho nutričnímu obsahu, stejně jako vitaminům a minerálním látkám včetně vitaminu C, vitaminu A, thiaminu, folátu, draslíku, vlákniny, bílkovin, mědi, hořčíku, flavonoidů, hesperidinu a odrůdy dalších stopových vitaminů a minerálů, které z něj činí jeden z nejcennějších ovocných nápojů. Pokud jde o kalorie, pomerančový džus má 47 kalorií v dávce 100 ml.

Posiluje imunitní systém

Pomeranče patří k jednomu z nejbohatších zdrojů vitaminu C, který můžete přidat do své stravy. Jediná porce pomerančové šťávy má více než 200 % požadavku vitaminu C na tělo. Vitamin C, také známý jako kyselina askorbová, funguje jako primární antioxidant neutralizující volné radikály. Kromě toho je kyselina askorbová jednou ze základních složek kolagenu, která je nezbytná k opravě buněk a růstu nových tkání v těle.

Detoxikuje tělo

Spolu s vitaminem C se v pomerančové šťávě nachází i „áčko“, které působí jako mírný antioxidant. Kromě toho detoxikuje tělo zvýšením funkce ledvin. Vitamin A je již dlouhou dobu spojen se zdravím očí, takže přidání dostatečného množství „áčka“ do vaší stravy můžete zabránit noční slepotě, stejně jako makulární degeneraci. (Jediná porce pomerančové šťávy má téměř 50 % denního požadovaného příjmu.)

Zvyšuje krevní oběh

Existuje další velmi silný aspekt pomerančového džusu, a to obsah folátu. Folát je členem komplexu B, technicky se jedná o vitamin B9, tedy kyselinu listovou. Tento důležitý vitamin je nezbytný pro tvorbu DNA a prevenci proti vývojovým vadám. Kyselina listová zároveň působí proti srdečním a cévním onemocněním. Dále také může odvracet nebezpečí rakoviny plic, děložního hrdla, tlustého střeva nebo konečníku.

Varování

Může se zdát, že pohár čerstvě vymačkaného pomerančového džusu je to nejlepší, co můžete přidat do své stravy. Ve většině případů je to pravda, nicméně, pomerančová šťáva, stejně jako šťáva z většiny citrusových plodů, je poměrně kyselá, takže může rozrušit žaludek. Navíc, jelikož pomeranče mají poměrně vysokou glykemickou zátěž, způsobují masivní výkyvy v hladině krevního cukru, což může u diabetiků vyvolat obtíže. Jinak je pomerančová šťáva perfektní!

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/orange-juice-benefits, https://www.lybrate.com/topic/benefits-of-orange-juice-and-its-side-effects






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat