Prostreno.cz

Bobkový list se hodí nejen do omáček

Smetanové omáčky, polévky, kyselá jídla, nakládání okurek nebo hub, maso i marinády. Bez bobkového listu by nic z toho nemělo tak báječnou chuť. Jeho vliv na zdraví ale možná všechno tohle předčí! Dopřejte si ho zvlášť před menstruací!

Bobkový list je sušený list vavřínu ušlechtilého (Laurus nobilis), který je dnes pěstován v celém Středomoří. Není to však „jen“ koření. Působí proti premenstruačním příznakům, migrénám a bolestem hlavy, artritidě, depresím, různým infekcí či uretritidě.

Nejlepší způsob, jak co nejlépe využít všechny výhody, které tato rostlina nabízí, je přitom ten nejjednodušší. Stačí začít konzumovat čaj přímo z listů! 30 gramů suchých bobkových listů zalijte šálkem vody, pár minut nechte povařit, poté hrnec odstavte a nechte odpočívat, dokud se čaj nezchladí. Sceďte a vypijte. Doporučuje se konzumovat tento čaj každé ráno a také večer před spaním. Na které další zdravotní výhody se můžete spolehnout? U bolestí hlavy to jenom začíná!

Povzbuzující koupel i lék na infekce

Bobkové listy poskytují dobrou dávku vitaminů A, C, manganu, hořčíku, draslíku, vápníku a železa. To ale není všechno. Když jste opravdu unavení, doporučujeme povařit pět bobkových listů v jednom litru vody a tento životadárný lék přimíchat do koupele. 15 minut pobytu v teplé vodě s příměsí bobkových listů působí energeticky, zmírňuje bolesti svalů a celkově omlazuje tělo.

Bobkové listy jsou zároveň mimořádně přínosné pro pomoc s artritidou. Nejlépe se však v tomto případě pracuje s vavřínovým olejem, tedy olejem z plodů bobkového listu, který může snížit nepohodlí. V každém případě tyhle „zelené zázraky“ vynikají antibakteriálními i antifungálními vlastnostmi, jež mohou zkrotit kdejakou kožní infekci. A dokonce i lidé s diabetem 2. typu by měli zbystřit!

Vlastní domácí pěstírna

Vavřínové listy mohou zlepšit citlivost na inzulin, stejně jako regulovat hladinu glukózy v krvi. Také pomáhají při trávení, odstraňují plynatost a koliku. Zároveň pomáhají i nešťastníkům, kteří mají břišní vředy. Použít čaj z bobkového listu se zároveň hodí i v případě, kdy se o vás pokouší nachlazení či chřipka. Výše popsaný „výluh“ také působí proti lupům, a coby všestranný odpuzovač škůdců. Zajistěte si stálý přísun díky vavřínovému keříku v květináči! Tohle „koření“ se ve vaší domácí lékárničce rozhodně neztratí!





Tip na oběd

Více tipů

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat