Prostreno.cz

Bylinné čaje na nedostatek železa a chudokrevnost

Nedostatek železa vám vlastně brání v tom, abyste měli normální život, protože se potýkáte s věčnou únavou. Kromě léčebného režimu, který vám doporučí lékař, můžete tento stav řešit i bylinnými čaji, jež pomáhají zlepšit anémii s nedostatkem železa a distribuovat kyslík do buněk.

Tělo železo potřebuje k tomu, aby produkovalo dostatek červených krvinek, které jsou navrženy pro transport molekul kyslíku. V závažných případech je anémie s nedostatkem železa obvykle léčena infuzí krve a léčbou železem. Při mírných případech lékař doporučuje stravu s vysokým obsahem železa, přičemž mezi nejlepší zdroje patří červené maso, drůbež, mořské plody, fazole či tmavě zelená listová zelenina. A jak je to s těmi bylinkovými čaji? Vyberte si ten pravý!

Čaj z kopřivy dvoudomé

Vzhledem k tomu, že je kopřiva bohatá na železo, může tento čaj zmírnit anémii s nedostatkem železa. Jinými slovy, jeho pravidelný příjem pomáhá vašemu tělu produkovat více červených krvinek, čímž umožní buňkám získat veškerý kyslík, který potřebují. Mezi další přínosy této bylinky patří regulace hladiny cukru v krvi a prevence infekce močových cest.

Pampeliškový čaj

Mezi tradiční léky mírnící anémii patří konzumace pampeliškového čaje. Kromě toho, že organismus zásobuje železem, které je potřebné k výrobě červených krvinek, obsahuje také určité sloučeniny, jež usnadňují jeho vstřebávání.

Citronový balzámový čaj

Vitamin C je živina, která podporuje vstřebávání železa. Céčko přitom obsahuje citronový balzámový čaj, který je velmi přínosný pro osoby s diagnostikou anémie při nedostatku železa. Jako bonus se zároveň může pochlubit vitaminy skupiny B.

Žlutý čaj

Tradiční léčitelé obvykle doporučují žlutý čaj těm, kdo trpí na únavu, studené ruce a nohy, dušnost, bušení srdce a celkově mají nedostatek železa. Tento typ čaje zároveň detoxikuje játra. Ani jedno není k zahození, co říkáte?

Čaj z vojtěšky

Tolice vojtěška, zvaná také jen vojtěška nebo mezinárodně alfalfa, je fialově až modrofialově kvetoucí rostlina náležící do čeledi bobovité. Bylinkáři říkají, že tento nápoj pomáhá podpořit produkci železa a usnadňuje jeho vstřebávání. Mimochodem, listy zmíněné rostliny mohou být konzumovány jako zelenina. Čaj však seženete v prodejnách zdravé výživy. Jinak doba květu je červen a září, přičemž tato rostlina není v Česku chráněna zákonem. Naopak je hojně pěstována zemědělci a často zplaňuje. Poznáte ji díky modrofialovým až fialovým drobným kvítkům. Vydejte se na sběr, až přijde čas…





Celkem 0 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat