Prostreno.cz

Klíčem ke zdraví je pocit štěstí, odhaluje unikátní studie

Chcete se dožít požehnaného věku a úspěšně se vyhýbat nemocem? Představte si, že můžete. Stačí jen pěstovat mezilidské vztahy, být se svými blízkými „zadobře“ a vést spokojený život. Takhle jednoduché to je! Tedy alespoň podle vědců…

Český básník Adolf Heyduk kdysi v jedné ze svých básní uvedl, že „štěstí je muška jenom zlatá, která za večera kol tvé hlavy chvátá“. Kdyby tento mistr psaného slova tehdy věděl, že štěstí má přímo léčivou moc, možná by znění oné básně ještě o něco upravil. Podle tvrzení odborníků je totiž pocit blaženosti nedílnou součástí nezlomného zdraví. Znamená to tedy, že kdo je v životě spokojený, ten nepotřebuje doktora? Prý ano!

Všechno je to v hlavě

Výzkumníci působící na americké Harvardově univerzitě učinili nebývalý objev. Na základě jejich studie, která je považována za jedinou svého druhu, jelikož doba trvání se „protáhla“ na necelých 80 let, naznačují, že jedinci, kteří denně zažívají pocity štěstí, jsou mnohem zdravější, čímž se také dožívají delšího věku. Pochopitelně v porovnání s těmi, kteří jsou nespokojení, ustavičně si na něco stěžují a patří do kategorie zapřisáhlých pesimistů. Přijde vám to jako hloupost? Ještě zadržte, ono to celé má vlastně logiku. Však uvidíte sami…

Sonda do hlubin štěstí, která nemá obdoby

Odborníci k tomuto fascinujícímu závěru došli po mnohaletém monitorování třech stovek dobrovolníků, přičemž sledovali všechny faktory v jejich životě – konzumací alkoholu počínaje, finanční stabilitou a mezilidskými vztahy konče. Tento unikátní náhled do soukromí, bankovního účtu i běžných návyků respondentů přinesl zajímavé závěry.

Peníze? Na těch zase tolik nesejde

Při analýze získaných dat jsme byli nejvíce překvapení z toho, že naše vztahy a hlavně štěstí, které v nich prožíváme, je pro naše zdraví naprosto zásadní. Ti lidé, kteří během našeho výzkumu uváděli silné mezilidské vztahy, byli ti, kteří byli nejzdravější a nejšťastnější. Naopak účastníci studie, jež neměli silné sociální vazby a trpěli jistou izolací, vykazovali pokles fyzického a duševního zdraví. A to i v případě, že měli dostatek finančních prostředků a vysoké postavení,“ přibližuje spoluautor studie a zároveň profesor psychiatrie na Harvardské lékařské fakultě Robert Waldinger. Odborník tak nepřímo naznačuje, že na bohatství zase tolik nezáleží. Ten největší poklad, který přispívá k dlouhověkosti a předchází nemocem, jsou vlastně vaši blízcí, kteří vás dělají šťastné. Souhlasíte?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat