Prostreno.cz

Mocné ovoce v boji proti podzimnímu nachlazení

Jste vystaveni, a to zvlášť v začínajícím podzimu, milionům bakterií – každý den. Z čeho čerpáte vitaminy? Jen z citronu? On není jediný, kdo vás ochrání proti nachlazení a chřipce! Které dostupné ovoce má podobnou moc?

Podle vědkyně Amy Howell z americké Rutgersovy univerzity pravidelný přísun vitaminů udržuje imunitní hladinu vysokou, což umožňuje bojovat proti virům, bakteriím a nachlazení obecně. Ovoce také pomáhá při snižování rizika vzniku rakoviny a onemocnění srdce. Na co tedy čekáte? Poskytněte imunitnímu systému podporu tím, že budete jíst těchto šest druhů ovoce.

Jablka

Jablka jsou nejoblíbenějším zdrojem antioxidantů v naší stravě. Obsahují vitamin C, který je velmi užitečný při léčbě nachlazení. Jablka jsou naplněna ochrannými flavonoidy, jež mohou pomoci předcházet rakovině a srdečním onemocněním.

Banány

Banány jsou jedním z nejlepších potravinových zdrojů vitaminu B6. Pomáhají snižovat depresi, únavu, nespavost a stres. Tyto plody jsou napěchovány draslíkem, který pomáhá při prevenci vysokého krevního tlaku a srdečních chorob. Jakmile jejich přísun v zimě zvýšíte, budete psychicky i fyzicky odolnější. Kdo by něco takového v chladných měsících nebral?

Brusinky

Brusinky se mohou pochlubit velkým množstvím antioxidantů. (Jen 1 porce obsahuje pětkrát vyšší množství než brokolice.) Brusinky patří k přírodním probiotikům, které pomáhá při zvyšování dobrých úrovní bakterií ve střevě a chrání je před chorobami způsobenými potravinami a životním prostředím. Ke svíčkové tedy porci navíc, prosím!

Grapefruit

Grapefruit je nabitý vitaminem C a obsahuje přírodní sloučeniny známé jako limonoidy, jež mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu. Červené odrůdy grapefruitu jsou silným zdrojem lykopenu, tedy silného antioxidantu. Tak dobrou chuť.

Kiwi

Kiwi se považuje za jeden z nejzdravějších plodů na světě. Obsahuje přibližně 50 % doporučeného denního příjmu vitaminu C. Toto lahodné a zdravé ovoce vám pomůže bojovat proti chřipce a udržet imunitní systém zdravý. Zkuste ho třeba v salátu s pomeranči a ořechy.

Papája

Ano, i exotická papája bojuje s viry v našem systému. Vitaminy C, E a beta-karoten v ní přítomné pomáhají snižovat záněty v celém těle, a tím dokonce snižují účinky astmatu. Ač je papája sladká, má jen málo cukru. Bát se jí tedy nemusíte ani v případě, že zrovna procházíte „redukční fází“. V neposlední řadě ale samozřejmě nezapomeňte na starý dobrý citron….

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com, www.firstaid.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat