Prostreno.cz

Test závislosti na chytrém telefonu

Kolikrát za den omrknete displej, aby vám náhodou něco neuteklo? A jak často se „hrabete“ v aplikacích jenom proto, že si potřebujete zlepšit náladu? Zamyslete se nad tím. Závislost na mobilu vám totiž může bránit ve vykonávání běžných denních činností!

Čím „chytřejší“ mobilní telefony jsou, tím více nás pobízejí k jejich používání. Uznejte sami – doby, kdy tenhle aparát sloužil výhradně k telefonování, jsou nenávratně pryč. Dnes nám smartphony hlídají úrovně stresu a slevy v obchodech. Podporují nás při cvičení, kontrolují jídelníček, pitný režim a dokonce i menstruaci. Také si den bez výkřiku techniky neumíte ani představit? Co když do vašeho života zasahuje víc, než je zdrávo?

Když pokrok škodí

Pravdou je, že v příručkách psychologů a psychiatrů, týkajících se duševních poruch, nenaleznete pojem jako „mobilní závislost“. Nicméně, i když o této diagnóze zatím není v odborných manuálech ani zmínka, přesto se experti jednoznačně shodují v tom, že přehnaná náklonnost k mobilním telefonům je srovnatelná s hazardem či užíváním omamných látek. Jak se pozná, že už to přeháníte i vy? Tak na to mají specialisté jasný názor…

Neustálá kontrola, čistě pro jistotu

Tak samozřejmě, je naprosto normální podívat se na displej, pokud aparát zvoní, vibruje či vás nějak upozorňuje na to, že se „něco děje“. Jenže rozsvěcet a zhasínat obrazovku dvacetkrát do hodiny, i když mobil zarytě mlčí? To je úplně jiný příběh. Zvlášť v případě, že to děláte i na pracovní schůzce, při řízení auta, sledování televize, při sportu nebo dokonce během koupání. Tady bliká výstraha!

Lék na všemožné nálady? Taky špatně

Když se cítíte pod psa, projedete v galerii fotky, abyste přišli na jiné myšlenky. Jakmile jste nervózní, zaměstnáte svou hlavu instalováním nových a „nepostradatelných“ aplikací. Potřebujete-li se uklidnit od stresu, zahrajete si nějakou hru nebo zahájíte konverzaci s přáteli na sociálních sítích. Říká vám to něco? Pak už asi chápete, kam tím míříme. Spoléhat se na to, že vám smartphone vždy napraví „pošramocenou“ náladu, není úplně v pořádku.

Nervy nadranc, když nejste v dosahu

Nemáte mobil pár minut po ruce a jste z toho „na prášky“? Ani tohle nevypadá moc dobře. Jste-li podráždění, tíží vás panika, zoufalství a úzkost jenom proto, že jste od svého „hejblátka“ z nějakého důvodu odloučeni – byť na malou chvíli, věstí pořádný problém, se kterým by vám možná mohl pomoci odborník. Zvažte to, než vám mobil „přeroste přes hlavu“ ještě víc…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat