Prostreno.cz

Co dělat, když vás ve fitku přepadnou křeče

Vedro v zimě? Samozřejmě! Potit se můžete ve fitku, nebo při práci v horkém prostředí. Kromě nepříjemného tělesného pachu vás mohou začít obtěžovat tepelné křeče. V jakých případech jsou nebezpečné a kdy si s nimi naopak poradíte úplně sami?

Extrémní teploty mají spoust vlivů na organismus. Vysoká teplota může vyvolat vyčerpání, šok, přehřátí organismu, nevolnosti, změnu úrovně vědomí či tepelné křeče. Ty se obvykle dostavují během nadměrného pocení při cvičení, nebo po práci v horkém prostředí. Níže se setkáte s některými nejdůležitějšími záležitostmi, od jejích příčin až po preventivní opatření.

Příčiny

Podle lékařů se tepelné křeče hlásí o slovo tehdy, když tělo vyčerpá sodík, který se vyplavuje při nadměrném pocení. Právě z tohoto důvodu se s tepelnými křečemi často setkávají jednotlivci, kteří po delší dobu intenzivně cvičí. Nejsou však jediní. Lidé, kteří pracují v horkých prostředích, jako jsou třeba sklářské továrny, jsou k tomuto zdravotnímu nešvaru také náchylní. A jak se vůbec taková křeč s jistotou pozná?

Symptomy

Tepelné křeče jsou charakterizovány bolestivými (nedobrovolnými) křečemi nebo trhavými pohyby svalů. Obvykle se vyskytují několik hodin poté, co postižený ukončí cvičení, nebo odejde z pracovního prostředí, ve kterém ztratil hodně sodíku. Většinou se tepelné křeče dotýkají stehen a ramen, přičemž se často dostavuje i vyčerpání, bolesti hlavy, nevolnost, mdloby, dušnost, zvýšená tělesná teplota či rychlá srdeční frekvence. V těchto případech je vhodné obrátit se na lékaře, neboť dochází k ohrožení života.

Pakliže tepelné křeče nedoprovází žádný z vyjmenovaných symptomů, není nutné panikařit. Obvykle odezní samy, nicméně tento proces můžete urychlit s pomocí několika tipů. Okamžitě zchlaďte tělesnou teplotu, tedy zůstaňte na stinném a chladném místě, abyste zabránili přehřátí těla.

Dostaňte do sebe nápoj určený pro sportovce (obsahuje sodík) a ovocné šťávy. Domácí elektrolyt si také můžete vyrobit. Smíchejte 2 šálky vody s 1/8 čajovou lžičkou soli a vypijte do dna. V neposlední řadě jemně protahujte postižené oblasti. A co udělat proto, aby se něco podobného již neopakovalo?

Prevence jako základ

Co se týče fyzické aktivity, je vhodné intenzitu postupně navyšovat tak, aby si tělo zvyklo. Chladný a dobře větraný prostor se taky hodí. Určitě je však dobré mít po ruce nápoje se sodíkem, což uvítají hlavně ti, kteří v extrémním horku pracují. U nich se tepelné křeče často objevují během prvních pár dní výkonu. Jakmile se tělo přizpůsobí, křeče ustávají. Dalo by se tedy říci, že nejdůležitější je v tomto případě vydržet…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat