Prostreno.cz

Tajné schopnosti máty

Máte potíže se zažíváním, vaši slabou imunitu „přelstí“ každý bacil, a ke všemu vás často bolí hlava? Na všechny tyhle problémy existuje jedno řešení – máta. Tato zázračná rostlina bojuje proti nadýmání, virózám i zapomnětlivosti!

Máta peprná patří asi mezi nejpopulárnější léčivky, jež se hojně pěstují po celém světě. Má typickou vůni, příjemnou chuť a její doménou je všestrannost. Vždyť se přidává do celé řady výrobků, jako jsou zubní pasty, ústní vody, pastilky nebo žvýkačky. Je však součástí i různých kosmetických a léčivých krémů či mastí, takže není pochyb o tom, že mátové pole působení je pořádně rozšířené. A co vy, máte z loňska nasušeno? Ať už „jedete“ z vlastních zásob, nebo si občas z obchodu přinesete rostlinku máty určenou k rychlé spotřebě, děláte pro své zdraví skutečně hodně. Co všechno má tahle bylinka „pod palcem“?

Stimulace problémového trávení

Zelený aromatický poklad dokáže zmírnit spoustu potíží se zažíváním, protože jeho blahodárné vlastnosti uklidňují rozbouřený žaludek. Obsažené antioxidanty a živiny rostlinného původu povzbuzují tvorbu trávicích enzymů, takže pomáhají v případě nevolnosti, pocitu plného břicha i nadýmání.

Stopka bolestem hlavy. Jako vážně

Mátová aromaterapie? To je to, oč tu běží. Intenzivní vůně této bylinky umí nekompromisně zatnout tipec jak bolestem hlavy, tak migrénám. No není tohle lepší, než hledat spásu v lécích s pochybným složením? Zkuste v krizi přičichnout k mátě, uleví vám – navíc bez rizika vedlejších účinků.

Zlepšení paměti, které přijde vhod

Nějak poslední dobou zapomínáte a bez diáře či poznámkového bloku jste doslova ztracení? Tak to je pro vás mátový čaj skutečně dobrou volbou. Již mnoho odborných studií prokázalo, že cenné složky máty přispívají ke zlepšení krátkodobé i dlouhodobé paměti, podporují myšlení a pomáhají koncentraci.

Posílení imunitního systému

Právě v tomto chladném období mají útočné bacily doslova „pré“. Co to znamená? Že posilovačů obranyschopnosti není nikdy dost! Věděli jste, že jedním z nich je právě máta? Obsahuje spoustu živin, jež prospívají imunitě, jmenovitě fosfor, vápník a vitaminy B, C, D a E. Dělejte si pravidelně čaj z máty, působí jako efektivní prevence proti infekcím a virózám.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103722/, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.1936





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat