Prostreno.cz

Sušená pomerančová kůra posílí imunitu a projasní pleť

Většina z nás pomerančovou kůru bez mrknutí oka vyhodí, ale to je velká chyba. Vždyť právě ve slupkách ovoce i zeleniny se skrývá spoustu cenných látek a kolikrát i ve mnohem větší koncentraci než v samotném plodu. I v pomerančové kůře najdete spoustu cenných živin. Čtěte a slupky už nevyhodíte, použití je snadnější než si myslíte.

Konzumace syrové pomerančové slupky vás jistě nenadchne, má poněkud hořkou chuť, zkrátka neznám nikoho, kdo by ji chtěl dobrovolně žvýkat, ale co ji takhle usušit? Sušení je šetrné zpracování pomerančové slupky, při kterém se zachová spoustu cenných látek a konzumace je pak mnohem snadnější.

Co obsahuje pomerančová slupka

Pomerančová kůra obsahuje poměrně vysoké množství různých fytochemikálií, flavonoidů a celou řadu antioxidantů. Obsahuje vitaminy A, B, C, E, měď, vápník a hořčík. Rozhodně to není žádný výživový „chudák“. Pustíte se do sušení?

Jak na to

Již před konzumací se doporučuje pomeranč dobře omýt a důkladně ho vyčistit, velmi účinné je například i namočení v octovém roztoku, který velmi účinně eliminuje nežádoucí látky. Samozřejmě nejvhodnější k sušení jsou pomeranče označené BIO, ale i obyčejný dobře umytý pomeranč můžete usušit. Pokud už máte nasušeno, stačí jen rozdrtit a můžete se těšit hned z několika přínosů pomerančových slupek.

Pro krásnou pleť

Nadrcená pomerančová kůra se běžně používá jako přírodní peeling, její abrazivní vlastnosti jsou přímo vynikající, a navíc si můžete sami určovat hrubost. Pro tělo může být peeling hrubší, pro pleť na obličeji zvolte jemnější. Díky látkám obsažených v pomerančové kůře vaše pleť bude projasněná a zároveň přispívá k redukci vrásek.

Posílí srdce

Díky dobrému podílu vlákniny a množstvím cenných živin, přispívá konzumace pomerančové kůry k posílení kardiovaskulárního zdraví, přispívá ke snížení tlaku a redukuje škodlivý cholesterol.

Trávení bez trápení

Právě díky již zmíněné vláknině, zlepšuje trávení a pomáhá stimulovat normální funkce střev. Tím eliminuje průjmy, zácpu i nepříjemné nadýmaní. Prášek z pomerančových slupek můžete přidávat do hlavních jídel a nápojů. Záleží jen na vaší fantazii.

Posílí imunitní systém

Přítomnost vitaminu C a mnohých dalších antioxidantů přispívají pomerančové slupky k posílení celého imunitního systému a zlepšují tak obranyschopnost těla. Mohou organismus ochránit před celou škálou patogenů a infekcí způsobených nachlazením a chřipkou.

Zmírňuje astma

Z pomerančové kůry si můžete snadno připravit také čaj. Pravidelné popíjení čaje z pomerančové kůry zklidňuje dýchací cesty a přispívá ke zmírnění astma. Vedlejším účinkem je navíc detoxikace ústní dutiny.





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat