Prostreno.cz

Vlašské ořechy pomohou se srdcem i cukrovkou

Trpíte diabetem 2. typu či depresemi, unavuje vás všudypřítomný a vlezlý stres, a navíc si u vás nachlazení a chřipky „podávají dveře“? Potřebujete jen jednu potravinu, která se o vás postará – vlašský ořech!

Vlašské ořechy jsou přirozenou součástí naší stravy, i když mnozí vůbec netuší, že v podstatě patří k nejstarším potravinám vůbec. Údajně se totiž konzumují již od neolitu (mladší doby kamenné), což dokládají archeologické nálezy z oblasti Périgordu ve Francii. No, už tehdy měly „vlašáky“ své příznivce. A to ještě nebylo známo, jaký mocný vliv mají na lidské zdraví!

Mohou snížit riziko rakoviny

28 polovin ořechů denně poskytuje antioxidanty a fytosterol, přičemž obojí může pomoci snížit riziko rakoviny prsu. Aspoň to vyplývá ze studie univerzity Marshall sídlící v Západní Virginii. Jak se na něco takového přišlo? Myši byly denně krmeny stravou s lidským ekvivalentem dvou uncí (60 g) vlašských ořechů. Asi není překvapením, že kontrolní skupina hlodavců, která ořechy nekonzumovala, významně tíhla k výskytu nádorů, kdežto „oříškáči“ tomuto riziku nečelili.

Jsou baleny omega-3 mastnými kyselinami

Dieta bohatá na omega-3 mastné kyseliny se využívá při snižování deprese, poruchy hyperaktivity s nedostatkem pozornosti (ADHD), rakoviny a Alzheimerovy choroby. Podle odborníků prý konzumace ořechů dokonce mírní revmatoidní artritidu a příznaky Crohnovy choroby.

Mohou snížit riziko vzniku diabetu

Ženy, které uvádějí, že jedí 30 g ořechů nejméně pětkrát týdně, snižují riziko diabetu 2. typu o téměř 30 % – ve srovnání s těmi, kteří vlašáky konzumují jen zřídka. To je zjištění vědců z Harvardovy školy veřejného zdraví (mono a polynenasycené tuky v oříšcích jsou dobré pro citlivost na inzulin).

Obsahují antioxidanty, které posilují zdraví srdce

Nová studie univerzity Scranton v Pensylvánii ukazuje, že vlašské ořechy mají vyšší podíl antioxidantů než jakékoli jiné ořechy.

Mohou pomoci při stresu

Dieta bohatá na vlašské ořechy a olej z vlašských ořechů může pomoci tělu lépe se vypořádat se stresem. Výsledky výzkumu, který publikoval odborný časopis Journal of the American College of Nutrition, poukazují na to, že vlašské ořechy snižují hladinu stresových hormonů. Neberte to… Zkuste třeba salát z červené řepy a vlašských ořechů!





Celkem 0 komentářů

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat