Prostreno.cz

Svědí vás pokožka hlavy. Použijte jedlou sodu nebo jablečný ocet

Když vás svědí skalp, prostě a jednoduše se podrbete. Jenže co když jste na veřejném prostranství, nebo zrovna máte poradu? Vaše gesto může druhým připadat nevhodné. Dobrou zprávou je, nikdy není příliš pozdě na to, abyste se začali o svoji hlavu starat. Co vás zbaví nepříjemných pocitů?

Nevhodná vlasová kosmetika, lupy, nadměrné pocení pod tlustými čepicemi, střídání teplot, stres. Tohle všechno může za to, že vás v posledních dnech neustále svědí hlava. Jak se toho zbavit? Otevřete spižírnu!

Citronová šťáva

Antiseptické vlastnosti citronové šťávy mohou pomoci při boji se svrbivou pokožkou hlavy nebo lupy. Vše, co musíte udělat, je použít čerstvou citronovou šťávu na celý skalp. Nechte 5 minut působit a poté smyjte. Pokud je vaše pokožka až příliš citlivá, smíchejte citronovou šťávu s jogurtem a směs aplikujte na pokožku hlavy chvíli před mytím vlasů.

Jablečný ocet

Dalším prostředkem, který vám pomůže poskytnout úlevu, je jablečný ocet. Ten vyniká protizánětlivými vlastnostmi, které zbavují bakterií a kvasinkových infekcí. S jeho pomocí také můžete regulovat hladiny pH na pokožce hlavy. Jak postupovat?

Umyjte si vlasy a pokožku hlavy a vše nechte důkladně uschnout. Smíchejte jeden díl vody a jeden díl jablečného octa a směs naneste na celý skalp. (Při aplikaci použijte vatovou kouli.) Nechte roztok působit několik minut, poté umyjte hlavu oblíbeným šamponem. Tuto léčbu můžete opakovat denně, nebo až do zlepšení stavu.

Olej z čajovníku

Při svědění pokožky hlavy byste také měli využít antibakteriálních, protizánětlivých a antifungálních vlastností oleje z čajovníku tea tree. Nařeďte dvě až tři kapky oleje se lžící oleje rostlinného oleje a naneste na postižená místa. Nebo můžete smíchat 10 až 20 kapek čajovníku s polovinou šálku dětského šamponu. Používejte každodenně, dokud svědění nezmizí.

Kokosový olej

Kokosový olej je také dobrým prostředkem pro svědivou pokožku, neboť vytváří ochrannou bariéru, která udržuje stabilní vlhkost. V tomto případě je nutné vmasírovat teplý kokosový olej na čerstvě umyté vlasy a pokožku hlavy a nechat 30 minut působit. Poté hlavu opláchněte šamponem bez parfému. Tuto léčbu opakujte třikrát týdně.

Prášek do pečiva

Prášek do pečiva má schopnost neutralizovat bakterie nebo houby množící se na pokožce hlavy. Chcete-li použít tento domácí prostředek, budete muset nejprve aplikovat olivový olej na pokožku hlavy. Teprve poté se nanáší pasta vytvořená z prášku a vody. Následuje pauza trvající 15 minut a pochopitelně důkladné opláchnutí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat