Prostreno.cz

Hormonální nerovnováha. Nemáte s ní co dočinění i vy?

Tíží vás fakt, že jste se dobře nevyspali už pěkně dlouhou dobu? Pokud registrujete i zvýšený výskyt pupínků, a navíc jste stále unavení a hladoví, vaše hormony jsou zřejmě rozbouřené. To může mít neblahé následky!

Jak vlastně vypadají takové hormony, jež nemáte šanci vidět? Stručně řečeno – jedná se o chemické sloučeniny, které fungují jako přenašeči. Putují si tělem od jedné buňky ke druhé, zatímco řídí průběh a vzájemnou koordinaci reakcí probíhajících v organismu. Na hormonech „stojí a padá“ třeba vaše nálada, chuť k jídlu, metabolické procesy nebo libido. Je tedy jasné, že pokud nejsou jejich hladiny vyrovnané, signalizuje to pěknou šlamastyku, která narušuje fungování celého systému. A co hůř – tato patálie postihuje mnohem častěji ženy. Proč?

Pohlaví jako viník?

Lékaři v rámci svých studií již mnohokrát poukázali na to, že mezi nejčastější strůjce hormonální nerovnováhy patří užívání antikoncepčních pilulek, těhotenství, menstruační cyklus či menopauza. Aby toho nebylo málo, významně jí nahrává také stres, nevhodné stravování nebo všeobecně nezdravý životní styl. Chcete zjistit, zda problému s nevyváženými hormony nečelíte i vy? Pak se soustřeďte na tyto běžné indikátory…

Potíže se spánkem, výstražné znamení

Často se vám nedaří usnout, nebo se v průběhu noci z nevysvětlitelných příčin několikrát probudíte? Normální to není. Může to totiž znamenat, že hladina vašeho hormonu progesteronu, který má na mozek uklidňující účinky, „létá jako na houpačce“.

Zhoršená pleť, na níž není o pupínky nouze

Akné, uhříky nebo jiné podezřele vyhlížející útvary? Žádná hitparáda, když má jeden dávno po pubertě. Tyto nechtěné „okrasy“ někdy signalizují nadbytek testosteronu. Ano, je to sice mužský pohlavní hormon, ovšem ženy jím disponují také – i když pochopitelně v menším množství.

Neustálý hlad, za který by se nestyděl ani Otesánek

Máte pocit, že váš žaludek nelze ničím zasytit, protože plní funkci „bezedné díry“? To, že dveře ledničky otevíráte častěji, než je zdrávo, může být také vizitkou hormonální disbalance. Tedy alespoň podle názoru lékařů.

Únava a vyčerpanost. I tady buďte obezřetní

Zoufalý nedostatek energie nemusí být jen důsledek vašeho častého ponocování. Přetrvává-li tento stav delší dobu, měli byste zvážit návštěvu odborníka, protože možná čelíte poruše štítné žlázy – a ta s hormonálními výkyvy hodně úzce souvisí.





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat