Prostreno.cz

Potraviny proti úzkosti

Zase vás zasáhl pesimismus a vidíte svět v těch nejčernějších barvách? Vyzrajte nad špatnou náladou ovesnými vločkami nebo hořkou čokoládou. Ovšem k úsměvu vám může dopomoct i bílý jogurt s banánem…

Úzkost. Z lékařského pohledu se jedná o složitou kombinaci emocí, která zahrnuje strach, zlé předtuchy a obavy. Ruku v ruce s tímto emočním stavem jde často také zrychlené dýchání, pocit nevolnosti, chvění rukou či nepříjemné bušení srdce. Víte přesně, o čem je tu řeč, protože takové „perné chvilky“ zažíváte (bohužel) poměrně často? Ať už za vaše nepříznivé rozpoložení může stres, náročné zaměstnání nebo třeba problémy s partnerem, první pomoc existuje. A představují ji tyto potraviny! Které se vyplatí mít po ruce?

Hořká čokoláda, chutná spása

Kousek kvalitní tmavé čokolády je báječný psychický doping. Opravdu! Populární sladkost vám pomůže udržet úzkost pod kontrolou, neboť její konzumace přispívá ke snížení úrovně stresového hormonu kortizolu, zatímco naopak zvyšuje produkci serotoninu – hormonu štěstí a dobré nálady. Za tuhle vzpruhu vám nervy jenom poděkují!

Ovesné vločky nejsou jen zdravou snídaní

Slyšeli jste, že vločky jsou famózní potravinou, která vám dodá vlákninu i dostatek energie na celé dopoledne? V tom pověsti určitě nelhaly. Ovšem pozor, obilný výrobek umí ještě něco navíc – stabilizovat náladu. Je to díky obsaženému hořčíku a draslíku, tedy minerálům známým pro své relaxační vlastnosti.

Nepodceňujte ani bílý jogurt

Problémy se střevy jsou odborníky často spojovány s úzkostí i chmurnými myšlenkami. Je pravdou, že nefungující zažívání na optimismu vážně moc nepřidá, viďte? Jedním ze způsobů, jak v systému opět nastolit ztracenou rovnováhu, je svačinka v podobě jogurtu jakožto zdroje „hodných“ a prospěšných bakterií. Mléčný výrobek hraje důležitou roli i při „výrobě“ výše zmíněného serotoninu, takže to budete mít pojištěné hned na dvou frontách.

Banány. Něco na nervy i spaní

I plody banánovníku jsou výtečnou volbou, když vás zasáhne úzkost. Málokdo asi tuší, že kromě ní spolehlivě odvrací také nespavost, což je častý důsledek emočního vypětí. Tropické ovoce vám rovněž nabízí pořádnou dávku draslíku, který reguluje srdeční frekvenci i krevní tlak. Proč se tedy nehodit do klidu a zároveň nepotěšit i srdce?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat