Prostreno.cz

Šipky jsou překvapivě zdravý sport. Hned z několika důvodů

Že šipky jsou jen „hospodskou zábavou“? Ale kdepak, tuto nelichotivou nálepku už dávno nemají. Dnes platí za plnohodnotný sport, při kterém si zlepšíte mozkové funkce, spálíte trochu kalorií a ještě se zbavíte se stresu.

Šipky jsou takové tři v jednom. Vždyť se jedná o sport, sportovní náčiní i zábavnou hru, kterou můžete provozovat prakticky kdekoli, kde je trochu místa. I když barevný terč často vídáme v restauračních zařízeních, stále více lidí si ho pořizuje i domů. Nechcete se inspirovat? Možná by vás ani ve snu nenapadlo, že házení šipek je vlastně prospěšná záležitost, kterou oceníte nejen vy, ale i vaši přátelé, co dorazí na návštěvu. Co všechno tahle „sranda“ přináší?

Pohyb, který pomáhá spalovat kalorie

Ačkoli hraní šipek vypadá jako něco, co je naprosto nenáročné, věřte, že po takové hodince intenzivního míření, stání a střílení na terč své svaly skutečně zapojíte – a ucítíte. Tak samozřejmě, není to kdovíjaká hubnoucí pecka, jako třeba běhací pás, nicméně pořád spálíte více kalorií, než kdybyste seděli na gauči, pojídali brambůrky a sledovali televizi.

Trénink koordinace celého těla

Hrací zápal si žádá velké soustředění, protože veškerou svou pozornost zaměříte na to, aby „trefa“ zasáhla cíl. Také je třeba dodržovat jisté zásady bezpečnosti, aby nedošlo ke zranění nebo poškození nábytku. Výsledkem je pak efektivní využití mozku, přičemž se zlepšuje koordinace očí, rukou i nohou. Častý trénink takové souhry podporuje součinnost mysli a svalů, což vám do budoucna může jenom prospět.

„Když člověk přirozeně stárne, dochází k tomu, že hlavní svaly přestávají pracovat v souladu s mozkem. To bohužel vede k tomu, že se zvyšuje pravděpodobnost bolestivých pádů a zranění. Jakékoli cvičení, při kterém se synchronizuje celé tělo, může k odvrácení těchto rizik přispět,“ vysvětluje americký lékař z Louisianské státní univerzity Tim Church. No vida! Šipky jako prevence? Přesně tak.

Zábavná stopka depresí

Pokud na souboj vyzvete rodinu a přítele, parádně se odreagujete od každodenního stresu. Vždyť pohyb je sám o sobě skvělým prostředkem proti splínům! A když ho navíc budete provozovat s těmi, které máte rádi, zafunguje jako ještě silnější antidepresivum. O tom, že zároveň zapracujete na upevnění mezilidských vztahů a podpoříte socializaci, se zmiňovat asi vůbec nemusíme. Tak co vy na to, zkusíte to?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat