Prostreno.cz

Domácími prostředky proti dětské vyrážce způsobené plenkami

Že na opruzeniny z plenek platí jenom farmaceutické krémy? Jsou i jiná řešení, která podrážděné pokožce miminka přinesou úlevu. Přizvěte na pomoc zachránce v podobě jedlé sody, kokosového oleje nebo vaječného bílku. Pokud máte doma kukuřičný škrob, i ten se jeví jako efektivní spasitel!

„Plenková vyrážka“ není bohužel vůbec nic výjimečného. Děsí vás pohled na červenou pokožku vašeho maličkého, která je podrážděná a způsobuje velké nepohodlí? Ještě dřív, než vyrazíte do lékárny pro speciální krém, zkuste k potlačení vyrážky využít domácí prostředky. Možná o tom nemáte tušení, ale vaše kuchyň jich skrývá hned několik! Po čem se ihned poohlédnout?

Jedlá soda, instantní řešení

Soda za pár kaček je známá pro své léčebné vlastnosti, proto se perfektně hodí jako ulevující prostředek na dětské opruzeniny. Bez zbytečných okolků tedy vmíchejte dvě její lžíce do čtyř šálků vlažné vody a tekutinu důkladně promíchejte. Vzniklý „medikament“ aplikujte žínkou při každém přebalování, poté pokožku jemně vysušte. Ujistěte se, že před umístěním nové pleny je zadeček vašeho miminka úplně suchý (1)!

Kokosový olej, hojivý dotek hydratace

Další alternativou proti „opruzené patálii“ je kokosový olej, který se může pochlubit antifungálními a hydratačními vlastnostmi, čímž zabraňuje tvorbě nevítaných bakterií. Jamile voňavé „pomazání“ vetřete přímo na postiženou oblast, nechte olej důkladně vsáknout. Ratolest se dočká příjemné úlevy od svědivého nadělení a vy tak předejdete vzniku zánětů (1).

Vaječné bílky. No vážně

Nenápadný bílek obsahuje spoustu cenných a výživných látek, tudíž i on si s „plenkovou vyrážkou“ může hravě poradit. Ovšem jeden vám na ustálení rozbouřené kožní situace určitě stačit nebude. Připravte si raději tři až čtyři, při pravidelné aplikaci by měla vyrážka zmizet v řádu několika dní (1).

Kukuřičný škrob, ten se hodí do lázně

Kukuřičný škrob se běžně používá na zahušťování pokrmů, nicméně, k duhu přijde i vašemu potomkovi – ani nevíte, jak! Až přijde čas koupání, neváhejte přidat dvě čajové lžičky do vody. Po desetiminutové koupeli, jakmile se léčivé látky absorbují do pokožky, se opruzeniny pomalu dají na ústup. Zopakujte tuto kúru ještě několikrát a od vyrážky bude pokoj (1)!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559067/





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat