Prostreno.cz

Jednoduchá pravidla zdravého životního stylu

Že změnit svůj způsob života není žádná legrace? Ale jděte, nenechte se odradit! Pro začátek úplně stačí, když budete pít hodně vody, naučíte se relaxovat a dodržíte spánkový harmonogram. Jak vám to pomůže ke zdraví?

Žít zdravě? Tak to by měl podle lékařů opravdu každý, protože nešvar v podobě civilizačních chorob – včetně obezity, se rozmáhá nebezpečnou rychlostí. Jenže kde začít? Pokud patříte k těm, kteří se domnívají, že změnit svůj životní styl ze dne na den jednoduše nelze, přesvědčíme vás o opaku. S těmito prostými zásadami totiž může okamžitě začít každý, a to bez výjimky. Tak nebuďte pozadu a skočte do toho po hlavě! Pro dobrý start potřebujete tohle…

Pijte vodu. Hodně vody

Nejobyčejnější tekutina na světě je pro zachování zdraví naprosto klíčová. Dbejte tedy o dostatečný pitný režim, jehož základem jsou přibližně dva až tři litry denně, v závislosti na vašem vytížení. Voda přispívá k vyplavování toxinů z organismu, funguje jako dopravce živin a podílí se na metabolismu buněk. Nutno podotknout, že důsledná hydratace rovněž podporuje pružnost a elasticitu pokožky, zatímco předchází bolestem hlavy i únavě.

Nepřipravujte se o spánek

Možná vás překvapí, že jedno z pravidel zdravého životního stylu, je kvalitní spánek. Ostatně, není žádným tajemstvím, že jeho nedostatek vede ke spoustě komplikací, jako jsou například poruchy soustředění i paměti, ztráty myšlenkové kontinuity, deprese či chronické bolesti a záněty. Dovolte svému tělu, aby se mohlo svých osm hodin ve spánku řádně regenerovat a omlazovat, ono vám to několikanásobně vrátí!

Naučte se relaxovat. A bez výčitek

Stres útočí ze všech stran, ať se vám to líbí, nebo ne. Bohužel právě on je rizikovým faktorem celé řady potíží, do jejichž kategorie spadají kardiovaskulární choroby, vysoký krevní tlak, akné nebo menstruační poruchy. Jedním ze způsobů, jak ho zmírnit, je relaxace. Uvolnit se můžete pomocí aktivního sportu, jógy, meditace, procházek na čerstvém vzduchu, četby, kreativní tvorby – záleží čistě na vás, jakou činnost zvolíte. Žádná alternativa není špatná!

Snažte se odolávat večerním chutím

Jíst po večerech – úplně konkrétně po deváté hodině, není všeobecně žádná hitparáda, protože se tak zvyšuje riziko, že se vám přijaté kalorie uloží do tukových zásob. Říkáte si, že když se nebudete ládovat brambůrkami, slanými oříšky a sladkostmi, je to v pohodě? Bohužel jste od pravdy na kilometry daleko.

Turečtí kardiologové na základě své nedávné studie naznačují, že konzumace jakéhokoli druhu potraviny dvě hodiny před spaním zvyšuje krevní tlak. To prý odporuje nejen blahodárnému nočnímu odpočinku, ale také zatěžuje srdce, což se v jistých případech může projevit jeho záchvaty nebo dokonce mrtvicí. Hádáme, že teď vás asi veškerá chuť na noční mls definitivně přešla…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat