Prostreno.cz

Hladinu cholesterolu upraví každodenní pití řepné šťávy

Chcete mít přímo ukázkovou hladinu cholesterolu, za kterou od vašeho lékaře dostanete jednu velkou pochvalu? Nebo je vám příjemnější spíše vidina bezchybné pokožky a prevence rakoviny? Tak či tak, řepná šťáva vám v tom pomůže!

První záznamy o červené řepě jsou staré přibližně tři tisíce let a pocházejí z oblasti Babylonie. Tehdy byla tato kořenová zelenina hojně využívána nejen jako potravina k jídlu, ale také jako zázračný lék, který ve značné míře přispívá k úspěšnému vyřešení mnoha zdravotních problémů. Stejný názor na věc má překvapivě i moderní věda, jež červený přírodní poklad podrobila hned několika odborným studiím. Proč je řepná šťáva tak unikátní studnicí zdraví?

Prokázaná prevence rakoviny

Čemu může červená řepa vděčit za svoji rubínovou barvu, která je z rukou tak horko těžko smývatelná? Má ji na svědomí betacyanin, což je druh pigmentu, jehož odstín se pohybuje od rudé až po fialovou. Tato látka je vysoce ceněna pro své protinádorové účinky i schopnost tlumit další rozvoj stávajících nádorů. Pozitivní působení řepy si lékaři na základě svých výzkumů spojují s prevencí a samotnou léčbou rakoviny tlustého střeva, plic, prsu, jater, sleziny, prostaty i varlat – a to i v případě, že člověk „užívá“ malé dávky denně.

Něco pro extra vytrvalost

Teď zaplesají blahem především sportovci, kteří rádi pokořují jeden náročný cíl za druhým. Ukázalo se totiž, že povolený doping v podobě řepy výrazně zlepšuje vytrvalost a fyzickou zdatnost. Na tento fakt poukázala americká studie z roku 2012, ze které vyplynulo, že popíjení dvou šálků denně pomáhá zvyšovat hladiny dusičnanů v krevní plazmě, čímž se navyšuje výkonnost. Dejte si také tekutý nabuzovač, třeba svými tréninkovými výkony překvapíte sami sebe!

Bezchybná pokožka a žádné tmavé skvrny

Chcete si na jaro patřičně vyladit vzhled? Pak s konzumací řepné šťávy začněte ještě dnes a v tuto chvíli. „Zkrášlující medikament“ čistí krev a zároveň obsahuje spoustu vitaminu C, který vyrovnává tón pleti, minimalizuje viditelné projevy stárnutí a stimuluje tvorbu kolagenu. Jako součást kosmetické péče je tedy jen vítaný, nemyslíte?

Cholesterol v normě? Žádný problém

Pokud jsou hladiny vašeho cholesterolu poněkud vyšší, měli byste zvážit zařazení šťávy z řepy do denního pitného režimu. Američtí lékaři prostřednictvím svého průzkumu prokázali, že tenhle drink díky unikátnímu složení snižuje úroveň tukových molekul neboli triglyceridů a sráží cholesterol do bezpečných hranic, takže působí jako ochrana před kardiovaskulárními chorobami. Tak na zdraví?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat