Prostreno.cz

Starořecká tajemství krásy

Že to, co je staré, by v moderní době neobstálo? Neplatí to vždycky. Čestnou výjimkou jsou recepty na krásu, za kterými stojí pořádný kus historie. Proč si vzít inspiraci od řeckých žen a pravidelně používat mandlový a olivový olej?

Ženy se snaží zkrášlovat již odpradávna. Zatímco dnes můžeme v drogeriích nakupovat kosmetické zlepšováky, navštěvovat salony krásy nebo se svěřit „do rukou“ plastické chirurgie, v dobách dávno minulých takové možnosti nebyly. Starověké civilizace se musely spoléhat výhradě na přírodní zdroje, které byly momentálně k dispozici. Zajímavé na tom je, že jejich způsoby péče o vzhled na své účinnosti neztrácejí ani dnes. Co bychom se konkrétně od Řekyň, jejichž krása byla vždy pověstná po celém světě, mohli naučit?

Kouzlo bylinných koupelí

Dámy z Balkánského poloostrova milovaly bylinné koupele, stejně jako tamní sportovci, kteří se do nich namáčeli za účelem uvolnění ztuhlých svalů. Do lázní se tehdy přidávalo všechno, o čem bylo známo, že vizáži nějak prospívá – zejména mořská sůl, květiny a nejrůznější bylinky. Vy si do vany můžete přidat třeba heřmánek, který uklidňuje podrážděnou pokožku. Nebo levanduli, ta zase regeneruje kožní buňky. Dobrou volbou je i tymián s hydratačními vlastnostmi či meduňka, jejíž obsažené látky přispívají ke zpomalování stárnutí (1).

Mandlový olej. Dobro v každé kapce

V řecké mytologii symbolizoval mandlový olej naději a trpělivost. Vám však tato blahodárná tekutina s příjemnou vůní může posloužit k posílení vlasů a důkladné hydrataci. Olej z mandlí je bohatý na kyselinu palmitovou, linolovou i olejovou, stejně jako na vitaminy E a K, které poskytují pokožce hloubkovou výživu. Tento zázrak je skvělým prostředkem na tmavé kruhy pod očima, přičemž bojuje i proti tvorbě vrásek (1).

Olivový olej nepatří jen do kuchyně

Obyvatelé Řecka považovali olivovník za posvátný strom. Proto z něj dělali věnce, kterými odměňovali každého sportovce i bojovníka, jenž obstál při válečném střetnutí. Velice obdivovaný a využívaný byl také olivový olej. Koneckonců, na tom se ani dnes nic nezměnilo. Proč byste se s ním měla mazat i vy? Proniká do hloubky pokožky, kde váže vlhkost, což slibuje dlouhotrvající hydrataci. Podporuje také elasticitu a pružnost kůže, působí protizánětlivě, a navíc je velkým nepřítelem vrásek (1).

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5535692/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat