Prostreno.cz

Noční šichty mohou způsobit zdravotní potíže v podobě cukrovky

Jedinců, kteří musejí být kvůli vykonávání svého povolání v noci aktivní, je spousta. Jenže to prý přináší neblahé následky! Zmatený cirkadiální rytmus těla a nepravidelné spánkové fáze mohou být strůjci zdravotních těžkostí.

Jít si večer lehnout a spát až do rána? Takový „luxus“ si bohužel nemůže dovolit každý. Ze statistik vyplývá, že přibližně třetina našinců pracuje na směny, přičemž největší podíl takových zaměstnanců tvoří jedinci mezi dvaceti a třiceti lety. Patříte mezi ně i vy? Podle odborníků jdete naproti mnoha komplikacím. Co všechno vám hrozí a proč?

Zmatený rytmus těla jako předzvěst katastrofy

Vědci mají na celou věc jasný názor – lidské tělo je předurčeno k tomu, aby ve dne bdělo a v noci odpočívalo. Jakékoli narušení tohoto přirozeného chodu naprosto „rozladí“ biologický cirkadiální rytmus. Přesně to je okamžik, kdy se objevují nejrůznější zdravotní problémy, neboť odkládání a časté změny spánkové fáze negativně ovlivňují chod celého těla. Čemu podle odborníků jde na naproti ten, který pracuje po nocích?

Chronická únava, která nesvědčí vážně ničemu

Není žádným tajemstvím, že ti, kteří uléhají do peřin v různých časech, mívají potíže s usínáním. Výsledkem je pak nedostatek kvalitního odpočinku, jenž zanechává pocit únavy – a to jak duševní, tak fyzické. Tím se snižuje schopnost soustředění a naopak se zvyšuje riziko nehod nejen na pracovišti, ale i mimo něj.

Diabetes typu 2. I to se může stát

Lékaři se domnívají, že cukrovka druhého typu častěji hrozí těm, kteří jsou v noci aktivní. Jak je to možné? Odpověď je poměrně jednoduchá. Narušený cirkadiální rytmus ovlivňuje hladinu cukru v krvi, což otevírá cestu pro vznik diabetu.

Obezita? Ta také visí ve vzduchu

Jste-li člověk, jemuž záleží na tělesné hmotnosti, pak pro vás „noční šichty“ vůbec nejsou ideální. Závěry četných studií naznačují, že jedinci, kteří mají nepravidelný rytmus a s ním spojené spánkové potíže, jsou náchylnější k získání nadbytečných kilogramů. Je to proto, že při spánkovém deficitu se zpomaluje metabolismus a tělo produkuje hormony zvyšující chutě k jídlu. Ani tohle na klidu nepřidá, viďte?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat