Prostreno.cz

Elektrolytická nerovnováha v těle. Poznejte její příčiny a příznaky

Elektrolyty jsou prvky, které se podílejí na každé funkci v lidském těle, takže elektrolytová nerovnováha může být velmi nebezpečná věc. Mezi běžné elektrolyty patří draslík, sodík, chlorid, hořčík, fosfát, hydrogenuhličitan a vápník. Tyto minerály se rozpouštějí, jsou-li umístěny do tekutiny, což činí elektricky vodivou tekutinu. Elektrolyty mohou být kyseliny, zásady nebo soli. Naše těla jsou v podstatě naplněná elektrolytickým roztokem, který vyplňuje prostor mezi našimi buňkami a umožňuje, aby miliony zpráv a impulzů byly zaslány přesně tam, kam patří. Je vaše tělo v rovnováze?

Každý z elektrolytů v těle má určitou funkci, od udržování pevnosti kostí a stimulace kontrakcí srdce až po stimulaci buněčného dělení a srážlivost krve. Vzhledem k základní povaze elektrolytů v těle je pochopitelné, proč by měly být elektrolyty v rovnováze. Nedostatek i přebytek našemu tělu zkrátka nesvědčí. Rovnováhu elektrolytů pomáhá udržovat pestrá strava, pravidelný pitný režim a také pravidelný pohyb. Myslete na své zdraví!

Úrovně elektrolytů v těle jsou regulovány ledvinami. Mnoho lidí to neví, ale ledviny produkují poměrně málo hormonů, stejně jako nadledvinky a tyto hormony kontrolují hladiny elektrolytů. Ledviny mají specializované senzory, které sledují tyto hladiny v našem organismu. V některých případech jsou však zásoby elektrolytů vyčerpány nebo se jich v těle nachází až příliš a elektrolytická nerovnováha je na světě.

Možné příčiny

Existuje mnoho různých příčin celkové nerovnováhy elektrolytů, včetně rychlých ztrát vody jako je například při průjmových onemocněních, zvracení či nadměrném pocení. Některá zranění, při nichž dochází ke ztrátě krve nebo ztrátě tekutin při popáleninách mohou také způsobit celkovou ztrátu těchto solí z těla. Poruchy příjmu potravy, rakovina, alkoholismus, cukrovka a určité léky mohou být také na vině nerovnováhy elektrolytů.

Časté příznaky

Příznaků elektrolytické nerovnováhy je hned několik, a pokud těmito příznaky trpíte často, měli byste je konzultovat se svým lékařem. Mezi nejčastější patří chronická únava, zvracení, průjem, časté bolesti hlavy, svalová slabost, křeče, snížení kognitivních funkcí, nepravidelný srdeční tep a necitlivost či brnění v končetinách.

Poznejte blíže tyto důležité prvky a poznejte jejich funkci.

Vápník

Hyperkalcemie a hypokalcemie jsou oba vážné stavy, protože vápník je potřebný pro svalovou kontrakci a regulaci krevního tlaku. Hyperkalcemie (nadměrné množství vápníku) se může projevovat bolestmi hlavy, nevolnostmi, zvracením a kovovou chutí v ústech. Naopak hypokalcemii (nedostatek vápníku) je mnohem náročnější rozpoznat, mezi časté příznaky patří extrémní kazivost zubů, ekzémy, vyrážky i lámavé vlasy.

Draslík

Správná hladina draslíku je nezbytná pro regulaci krevního tlaku a komunikaci nervového systému. Hypokalemie i hyperkalemie vedou k poruše funkce myokardu (též kosterního svalstva). Hypokalemie může nastat při akutním chronickém průjmu a zvracení nebo při dehydrataci. Hyperkalemie je způsobena diabetickou ketoacidózou, nadměrným užíváním doplňků draslíku a nízkou hladinou kortizolu, častým příznakem je arytmie až fibrilace.

Sodík

Nevyvážená hladina sodíku má vliv na rovnováhu tekutin a svalovou kontrakci. Nadměrné množství sodíku může být způsobena průjmem, zvracením, dehydratací a některými léky, jako jsou například steroidy. Nedostatek sodíku se může vyskytnout při nadměrné konzumaci alkoholu, pokud pijete nadměrné množství vody, trpíte onemocněním štítné žlázy nebo užíváte diuretika.

Chlorid

Chlorid reguluje hladiny tekutin v celém těle. Průjem, dehydratace a zvracení mohou vést k hyperchloremii, stejně jako dialýza nebo selhání ledvin. Hypochloremie nastane, když máte poruchu stravování nebo poranění ledvin, což znemožňuje odchod chloridu z těla.

Fosfát

Hyperfosfatemie může být způsobena dýchacími obtížemi, svalovými úrazy, nízkou hladinou vápníku a užíváním projímacích prostředků. Hypofosfatemie může být způsobena chronickým alkoholismem, nedostatkem vitaminu D i těžkými popáleninami, častým příznakem je svalová slabost.

Hořčík

Hořčík je velmi důležitým prvkem, podílí se na celé řadě procesů v lidském těle a je nezbytný pro činnost některých enzymů. Nadměrné množství hořčíku se vyskytuje, v konečném stadiu onemocnění ledvin, ale je to docela vzácné. Nedostatek hořčíku je způsoben podvýživou, nadměrným pocením, srdečním selháním a alkoholismem.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat