Prostreno.cz

Barevná dieta poskytuje jednoduché a hravé hubnutí

Už vás nebaví počítání kalorií, drastické diety, při kterých hladovíte, co takhle zkusit barevnou dietu? Princip je velmi jednoduchý, každý den jíte jen ty potraviny, které mají podobnou barvu. Tahle dieta vás bude bavit, je bez počítání, vážení a hladovění, zkrátka stačí se spolehnout jen na barvu.

Princip barevné diety, vychází z toho, že potraviny podobné barvy obsahují i podobné živiny, takže nezatěžují organismus a trávení svým různorodým složením. Díky aktivnějšímu trávení můžete mít za týden hravě kilo dole. Navíc vás barevné dny donutí k pestré stravě a tak doplníte postupně tělu všechny potřebné živiny. Tak co, vyzkoušíte, jak fungují barvičky?

Jídelníček si sestavíte snadno na celý týden, libovolně si zkombinujete stejně barevné potraviny a rozdělíte si je na 5 až 6 porcí. S velikostí porcí to nepřehánějte, na snadný odhad vám postačí střední talířek, nebo miska, zapomeňte na velké talíře kam se vejde 10 knedlíků, zkrátka co se na talířek nevejde, už tam nepatří. Mezi jednotlivými jídly dodržujte přibližně 2,5hodinové intervaly, tím zajistíte svému tělu pravidelný příjem potravy po celý den a předejdete tak náhlým výkyvům. Posledním bodem jsou tekutiny, na ty také nezapomínejte, čistá voda by měla tvořit největší díl vašeho pitného režimu.

Žlutý den

Žlutá barva povzbuzuje dobrou náladu a chuť k jídlu, patří sem všechny žlutě až hnědě zbarvené potraviny. Žluté potraviny podpoří naše trávení, dlouhodobě zasytí a prospívají cévám. Do žlutých potravin právem patří i celozrnné potraviny, obsahují vlákninu, která pročistí střeva a snižuje hladinu LDL cholesterolu.

Co jíst?

Žlutých potravin je celá škála, můžete si dopřát například, žlutou papriku a kukuřici. Z ovoce banán, ananas, žlutý rybíz, citron a žlutá jablka. Do tohoto dne dále patří těstoviny, brambory, luštěniny, ořechy a tvrdé sýry.

Bílý den

Bílá barva nám napovídá, že se budeme celý den věnovat bílkovinám a vápníku, který je nezbytný nejen pro zdravé kosti. Během bílého dne doplníme tělu také tuky a cenné omega-3 a 6 mastné kyseliny. Navíc nám tento den nabízí spoustu mléčných výrobků bohatých na probiotika, která jsou potřebná pro zdravé trávení.

Co jíst?

Bílému dni vévodí mléčné výrobky, jen pozor, sáhněte po těch neslazených. Ze zeleniny můžete ochutnat třeba bílou ředkev, květák, patizon a celer. Bílý den nepřeje ovoci, takže pokud budete potřebovat doplnit cukry, můžete si dopřát pár kuliček liči nebo sušenou moruši. Dále do bílého dne patří bílek, bílé fazole, žampiony, libové kuřecí maso a na závěr bílé ryby, bohaté na zdravé tuky a esenciální mastné kyseliny.

Zelený den

Zelená barva má zklidňující účinky na naši mysl a jak to funguje zevnitř? „Zelená“ je plná železa a kyseliny listové, zelená je nepostradatelná pro krvetvorbu a má detoxikační účinky.

Co jíst?

Zelené potraviny jistě nemusíme zdůrazňovat, patří sem nespočet druhů zeleniny, je libo pórek, okurku, zelené fazolky, brokolici, kapustu, čekanku, chřest. Z ovoce si můžete dopřát zelená jablka, kiwi, hroznové víno a hrušky. Do zelené patří také bylinky, takže s ochucením salátů si nemusíte lámat hlavu.

Červený den

Červená je barva srdce, podporuje krevní oběh, regeneruje buňky a napomáhá trávení. Červené plody obsahují také lykopen, který hraje klíčenou roli v prevenci rakoviny. V tento den si můžete dopřát červené až nafialovělé potraviny.

Co jíst?

Červené barvě vévodí ovoce, maliny, jahody, tmavé hroznové víno, třešně, jablka, ostružiny, borůvky a rybíz. Ze zeleniny můžete sáhnout po rajčatech, červené řepě a lilku. Červený den je také o mase a tučných rybách, můžete si dopřát kvalitní šunku s vysokým obsahem masa, libové hovězí maso, tuňáka a lososa.

Oranžový den

Oranžové potraviny jsou bohaté na betakaroten, který ocení vaše pokožka. Dále obsahují vitamin A, který je cenný také pro naše oči. Oranžová také dodá tělu potřebnou dávku vitaminu C, který se podílí nejen na posílení imunity, ale také urychluje odbourávání tuků.

Co jíst?

Oranžové vévodí citrusy. Ze zeleniny si můžete dopřát oranžovou papriku, dýni, mrkev, batáty. Nezapomínejte ani na „tukožroutské“ koření, jakým je například oranžová kurkuma nebo kari. Pokud je pro vás oranžové málo, můžete sáhnout také po uzených rybách či uzeném kuřecím mase.

Zdroj: názory autora, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2957945/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat