Prostreno.cz

Rychlá úleva od zácpy pomocí přírodních projímadel

Čas od času se to zkrátka přihodí každému, samozřejmě, že můžete hned běžet do lékárny a zakoupit si nějaký účinný preparát, nebo se můžete spolehnout na přírodu a sáhnout po nějakém přírodním laxativu. Máte po ruce ty správné potraviny, tyhle by vám neměly doma chybět.

Přírodní projímadla jsou potraviny, koření a doplňky, které mohou stimulovat a urychlit trávicí proces. Přirozené laxativa mají šetrný laxativní účinek, normalizují váš zažívací proces a udržují vaše střevo v pohybu přirozeně. Mnoho z těchto přírodních laxativ nabízí také bohaté zdroje živin, vitaminů, vlákniny, bílkovin a antioxidantů, takže kromě úlevy od zácpy mohou také pomoci podpořit další oblasti vašeho zdraví, včetně obnovení střevní mikroflóry.

Jak fungují přírodní laxativa?

Přirozená laxativa fungují tím, že zvětšují objem potravy ve střevě, stimulují peristaltický pohyb a zmírňují zánět v tenkém střevě. Pravidelná stolice se odvíjí od vašeho jídelníčku, nezdravá strava dokonce i špatně zvolená dieta mohou způsobit zácpu. Nezapomeňte svým střevům dodávat potřebné množství vlákniny, probiotické a prebiotické bakterie.

Máme pro vás hned několik nejlepších přírodních laxativ, která jsou běžně k dostání a jistě většinu z nich už máte dávno doma.

Jablka

Jablka jsou plná pektinu a vlákniny. Ovoce bohaté na tyto složky přispívá k nahromadění stolice a stimuluje peristaltický pohyb. Ať už trpíte zácpou, či ne, podle odborníků bychom měli konzumovat dvě jablka denně, dodávají tělu spoustu potřebných látek a zeštíhlují pas.

Olivový olej

Jako změkčovač stolice můžete užít i lžíci olivového oleje. Olej usnadňuje pohyby stolice při průchodu střevem a způsobuje tak „hladké“ vyloučení.

Aloe vera

Některé z aktivních složek a enzymů v aloe vera působí jako mírné laxativum, které změkčuje stolici a zvyšuje pohyb střev. Při potížích můžete sáhnout po nápoji s aloe vera, nebo si připravit vlastní aloe vera gel z čerstvého listu této květiny.

Bez vody nic nefunguje

Naše tělo je z větší části tvořeno vodou a nedostatek tekutin může být také jednou z příčin zácpy. Dbejte na pravidelný přísun tekutin, při obtížích můžete svůj pitný režim mírně zvýšit. Pít byste měli především vodu pokojové teploty či vlažnou, ta urychlí váš metabolismus.

Švestky

Švestky patří mezi klasické prostředky našich babiček. Mají vysoký obsah vlákniny a eliminují zánět ve střevě. Stačí pár švestiček a brzy se dočkáte úlevy, navíc švestky přispívají k obnově střevní mikroflóry.

Lněná semínka

Všechna semena jsou bohatá na vlákninu, minerály a spoustu dalších živin. Při obtížích se zácpou sáhněte po lněném semínku, které má mírně projímavé účinky a pročistí vaše střeva. Nezapomeňte, že lněné semínko musíte před konzumací nadrtit nebo ho dobře rozžvýkat, jinak vyjde z těla ven zcela neporušené.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat