Prostreno.cz

Na odvodnění těla a artritidu stačí obyčejná kapusta

Kapusta je něco jako váš obvodní lékař, který o váš organismus pečuje díky cenným živinám a antioxidantům. Je tak zdravá, že dokonce stimuluje produkci a vývoj některých bílých krvinek. Kromě posílení imunity se však můžete těšit na mnohem víc výhod!

Kapustu pěstovali již Egypťané. V dnešní době je rozšířená po celém světě, avšak v Evropě nejvíce. Dá se vařit, smažit, dusit, zapékat i pařit. Proč byste ji měli milovat?

Ulehčuje nebo zabraňuje vředům a gastritidě

Hladina fytonutrientů v kapustě činí tuto dobrotu jednou z nejúčinnějších v rámci uklidnění žaludečních křečí. Jezte více kapusty – a to každý den, snížíte tím riziko vzniku rakoviny žaludku a tlustého střeva.

Bojuje proti rakovině

I když to někomu může připadat jako smělé tvrzení, nedá se popřít, že kapusta obsahuje sulforafan, který vysvětluje její vůni. Tato přirozená chemikálie pomáhá blokovat karcinogeny z interakce s našimi buňkami. (Působí jako antioxidant a stimulátor přirozených enzymů, které zajišťují detoxikaci organismu.) Kapusta podle vědců podporuje léčitelskou schopnost organismu, jelikož bojuje proti jistým druhům rakoviny, jako je prostata a rakovina prsu.

Podílí se na lepší tvorbě krve

Kapustová šťáva je plná kyseliny listové, která stimuluje tvorbu nových krevních buněk v těle. To je důvod, proč je šťáva doporučována v rámci léčby anémie. (Syrová se však nejí, před konzumací se musí povařit ve vroucí vodě.)

Léčí artritidu

Selen, jako mnoho jiných důležitých stopových minerálů, je nezbytný pro celkové hladké a zdravé fungování všech systémů na buněčné úrovni. Pomáhá také zmírnit bolest zánětlivých kloubů. No a selen se nachází právě v kapustě.

Zvyšuje funkci srdce a mozku

Kapusta je bohatá na vitamin K, který zabraňuje nadměrnému krvácení a srážení krve. Vitamin K zároveň pomáhá posilovat kosti a zuby, a prý mnohem účinněji než vápník.

Odvodňuje

Máte problém se zadržováním vody? Tak to je průvod, proč jíst kapustu co možná nejčastěji. Pomáhá totiž s odvodněním, takže se díky ní můžete cítit méně nafouknutí, lehčí a štíhlejší.

Podporuje mladistvý vzhled

Kapusta má poměrně málo rostlinného kolagenu a vysoký obsah vitaminu C. Obě jmenované složky jsou klíčovou součástí mnoha komerčních a kosmetických přípravků na obličej, které hydratují pleť, změkčují ji a udržují pružnou.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat